ÜREME KALİTESİNDE ERKEĞİN ROLÜ
Canlıların yaşam döngüsü boyunca beslenme, önemli bir yer tutmaktadır. Fakat özellikle büyüme, gelişme ve yaşlılık gibi belirli dönemlerde beslenmenin rolü çok daha önemli hale…
TUZ VE FARKINDALIK
Sofraların vazgeçilmezi olan tuz vücut fonksiyonlarımız için de büyük önem taşımaktadır. Tuzun vücudumuzda Asit-baz dengesinin sağlanması, kan basıncı kontrolü, kas ve sinir sistemi…
SINAV HAFTASINDA NASIL BESLENELİM?
Sınav haftasında en çok merak edilen sorular arasında besinlerin dikkat ve konsantrasyon üzerine etkileri neler? Yetersiz beslenen kişilerin iyi beslenen bireylere oranla daha…
Sağlıklı Akciğerler İçin Bu Besinleri Mutlaka Tüketin
Sağlıklı akciğerler için düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı beslenmek, bol su içmek, sigara ve nargile gibi tütün ürünlerini kullanmamak ve bu ürünlerin…
Otizm ve Beslenme
Görülme sıklığı her geçen gün daha da artan otizm spektrum bozukluğu (OSB), sosyal iletişim ve etkileşim yetersizliklerin yanı sıra kısıtlı ve tekrarlayan davranışlarla karakterize…
OBEZİTE VE PSİKOLOJİ
Obezite hem fiziksel hem de mental olarak yaşam standartlarını derinden etkileyen bir hastalıktır. Birçok noktada ayrımcılığa uğrayabilirler. İnsanlar genellikle obeziteli bireylerin daha uyumsuz,…
MİYOM VE BESLENME İLİŞKİSİ
Miyom günümüzde en sık rastlanan kadın hastalıklarındandır. Doğurganlık döneminde ortaya çıkan ve rahmin kas tabakası kaynaklı oluşan iyi huylu tümörlerdir. Ancak nadir vakalarda kansere de…
Migren Ve Beslenme Tavsiyeleri
Migren, çoğunlukla otonom sinir sisteminde görülen birkaç belirtiyle bağlantılı olan tekrarlayıcı orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Normalde baş ağrısı doğası gereği unilateral ve…
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ve BESLENME
Günümüz dünyasının yaygın ölüm nedenlerinden biri olan KOAH, çevre kirliliğinin artması nedeniyle giderek daha da önemli bir sağlık sorunu haline gelmektedir. KOAH, nefes…
KİMLER İYOTSUZ TUZ TÜKETMELİ ?
İyot bazı özel durumlar haricinde günlük olarak gıdalarla birlikte alınması gereken bir elementtir. Ülkemizde de iyot eksikliği çok görülen bir problemdir. Toplumda fazlasıyla iyot…
GUT HASTALIĞI VE BESLENME
Gut Hastalığı Nedir? Gut, metabolik bozukluklar sonucu, çeşitli hastalıkların peşi sıra gelen veya düzensiz yeme alışkanlıklarından kaynaklanan bir hastalıktır. Bu hastalık, ani nöbetler halinde…
Glisemik İndeks Nedir?
Adını sıklıkla duyduğumuz ancak tanımının yapılmakta zorlandığı ve kafa karışıklığına neden olan kavram: Glisemik İndeks. Besinlerin sindirilebilirlik süresi ve mekanizması farklı olduğu için her…
Fermente Besinleri Tüketirken
Fermantasyon ilk olarak besinlerin daha uzun süre korunması amacıyla ortaya çıkmış aslında bir depolama yöntemidir. Yiyeceklerin yanında şarap gibi çeşitli içkilerin yapımı da çok…
EVDE YAPILAN KONSERVELERE DİKKAT!
Konserve besinler hazır veya ev yapımı olarak bulunuyor. Ev yapımı konservelerin hazır olanlardan çok daha sağlıklı ve güvenilir olduğu düşünülüyor fakat ev yapımı konservelerde yapım…
Eliminasyon Diyeti Nedir?
Kişilerin tükettiği bazı besinlere karşı vücut tepki gösterebiliyor. Bu tepki sonucunda ise şişkinlik, gaz, ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunları açığa çıkabiliyor. Bu gibi…
DİYET YAPARKEN 9 ADIMDA MOTİVE OL
Bu yazımda sizlere ‘Diyet’ yaparken nasıl daha iyi bir şekilde motive olup istediğimiz hedef kiloya daha başarılı bir şekilde ulaşacağımızı paylaşmak istedim. Fakat öncesinde gelin…
DENİZLER KİRLENİRKEN HANGİ BALIĞI YEMELİYİZ?
Son yıllarda denizlerde artış gösteren çöp ve plastikler, iklim değişikliği sonucu ısınan deniz suları ve atık kökenli kirlenmelerin etkileri ile denizlerimiz ve denizlerimizde yaşayan canlılar…
ÇOCUK OBEZİTESİ VE PANDEMİ
Koronavirüsün yayılmasına karşı önleyici tedbirler kapsamında okulların kapatılması, birçok sosyal etkinlik ve organizasyonların yasaklanması, belli dönemlerde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları gibi hareketimizi azaltan uygulamalarla karlı…
Daha Sağlıklı Akciğerler İçin Bu Besinleri Tüketin
Akciğerimizin Dostu 6 Besin Covid-19 pandemisiyle birlikte, yaşam için gerekli olan nefesin kaynağı olan akciğerlerimizin sağlığı üzerine daha çok düşünmeye ve dikkat etmeye başladık.…
Kadınlarda Doğurganlığı Artıran Besinler ve Tüp Bebek Tedavisine Destek Beslenme
Yaşam tarzı değişimiyle birlikte stres, çevresel kirleticilere maruz kalma, dengesiz ve sağlıksız beslenme, yüksek kafein tüketimi, sigara tüketimi de arttı. Bu artış birçok şeyi olumsuz…
Kinoa mı Bulgur mu?
Kinoa, Güney Amerika’da binlerce yıldır tüketilen ve İnka İmparatorluğu’nun temel besinlerinden biri olan bir gıda maddesidir. Kinoa, aslında bir tahıl değil, Chenopodiaceae familyasından geniş yapraklı…
Karabuğday Nedir? | Karabuğdayın Faydaları Nelerdir?
Karabuğday, tarlada hızla büyüyen, geniş yapraklı, tek yıllık bir bitkidir. Karabuğday, çoğunlukla yulaf lapası, erişte, ekmek, krep, spagetti ve diğer gıda maddeleri için malzeme olarak…
Obezite ve Covid-19 İlişkisi
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hem Covid‑19 hem de obeziteyi ‘salgın’ ve önemli ve acilen önlem alınması gereken uluslararası halk sağlığı tehditi olarak nitelendirmektedir. Global klinik…
Romatoid Artrit Hastalığında Nasıl Beslenilmeli?
Romatoid Artrit Hastalığı Nedir? Romatoid Artrit Hastalığında Nasıl Beslenilmeli? Romatoid artrit (RA), şişme, ağrı, fonksiyonel bozukluk ve kas kaybı ile kendini gösteren eklem iltihabı ile…
Domates Salçası Kanserden Koruyor!
Domates Yoksa Domates Salçası A, B, C vitaminleri ile potasyum, folik asitten de zengin olan domatesi mevsimindeyken bol bol tüketmeli. Mevsimi dışında da yemeklerde sık…
Kalsiyum Kilo Verdirir Mi?
Kalsiyum Minerali Vücudumuz için en önemli elementlerden biri kalsiyumdur. Kalsiyum kemiklerimizin ve dişlerimizin ana maddesidir. Vücuttaki kalsiyumun yüzde 99’u bu şekilde bulunur. Yüzde 1’i ise…
Kabızlıktan Koruyan Besinler
Kabızlık beslenme ile doğrudan ilişki içerisindedir. Yeterli sıvı tüketilmediğinde, posalı yiyeceklerden yenilmediğinde, yeterli egzersiz yapılmadığında veya uzun süreli uygulanan yağsız diyetler sonucunda kabızlık problemiyle karşılaşmak…
Şekersiz Besinler Kalorisiz midir?
Öncelikle hiç bir besin kalorisiz değildir; kalorisi çok düşük olan besinler vardır. Şekersiz besinler de düşük kalorili ve sağlıklı olarak düşünülmektedir. Ancak gıdalardaki kalorinin tek…
En Hızlı Kilo Verdiren Diyet Programı Nasıl Olur?
Aslında çok hızlı kilo vermek önerdiğimiz bir kilo verme şekli değildir. Sağlığınızı riske atabilir. Hızlı kilo verdiren diyet dediğimiz şok diyetler kısa sürede mucizeyi vaat…
Diyette Hangi Besinleri Serbestçe Tüketebilirsiniz?
Bu besinleri ara öğünlerde, salatalarınızda, veya zeytinyağlı yemeklerinizde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Düşük Kalorili Besinler : Kereviz sapı : Kereviz sapının %95 i sudur. Haliyle kalorisi çok düşüktür.…
Kilo Kontrolüne Yardımcı Besinler
Kilo vermek kadar kilo korumak da çok önemlidir. Kilo koruma programında yapılması gereken sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmektir. İyi bir menü planlarsanız kilonuzu çok…
Süt Üretimini Arttıran Besinler
MAYDANOZ, DEREOTU, ISPANAK, ÇÖREK OTU Emziklilik döneminde her vitamin, minerale duyulan ihtiyarç artar ancak bazı vitamin, minerallerde artan gereksinim çok daha fazladır; Kalsiyum, İyot, Folik…
Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini 8 Adımda Güçlendir
Çocuğun Okul Dönemine Hazır mı? Okulların açlmasıyla birlikte; çocuklar sınıflara girer ve birbirine bulaşan hastalıklar dönemi de böylece başlamış olur! Özellikle de 2-5 yaş arası…
İDEAL KİLOYA ULAŞMANIN 13 YOLU
İdeal kiloya ulaşmak çoğu zaman bir kâbusa dönüşebiliyor. Haftalarca süren diyetler sonucunda hedeflenen kiloya ulaşamamak beraberinde depresyonu getirebiliyor. İşte kâbus yaşamadan 10 adımda ideal kiloya…
Çocuklar için Renkli Diyet
En değerli varlığımız olan çocuklarımızın meyve ve sebzeden zengin beslenmeleri çok önemli. Sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük posa alımını sağlamak için meyve ve sebzeleri…
8 Adımda Grip’ten Korunun!
Değişen hava koşulları ve yaklaşan kış ile birlikte soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarla daha sık karşı karşıya kalınıyor. Sağlıklı beslenerek ve yaşam tarzına dikkat ederek…
K VİTAMİNİ NEDİR?
K vitamini eksikliğine nadir rastlandığı için genellikle ihmal edilen bir vitamindir. K vitamininin en çok bilinen görevi, pıhtılaşma faktörleri yapımında rol almasıdır. Yeni yapılan çalışmalar…
PKOS ve Ketojenik Diyet
Ketojenik diyet (KD), uzun süredir antiepileptik etkilerle bilinen ve refrakter epilepsiyi tedavi etmek için terapötik olarak kullanılan, yüksek oranda yağ içeren, yeterli proteinli ve düşük…
NEDİR BU KETOJENİK DİYET ?
Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet, karbonhidrat içeriğinin gereksinimden az, protein yeterli miktarda olup yağ içeriği ise gereksinimden fazla olan diyetlere denir. Bir diğer anlamda da…
KETOJENİK DİYET
Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet (KD), uzun süredir antiepileptik etkilerle bilinen ve epilepsiyi tedavi etmek için terapötik olarak kullanılan, yüksek oranda yağ içeren, yeterli proteinli…
Gıda Alerjisi
Besin Alerjisi Nedir? Gıda alerjisi, gıdadaki proteinlere karşı bir immün reaksiyon olarak tanımlanır ve immünoglobulin (Ig) E-aracılı veya IgE aracısız olabilir. IgE aracılı gıda alerjisi, milyonlarca…
Diyette Motivasyon
Diyet kelimesi toplumumuzda antipati toplamış bir kelime olsa da aslında diyet sağlıklı ve dengeli beslenme demektir. Diyet kelimesine karşı ön yargı oluşmasının en büyük sebeplerinden…
Online Diyet ile Dünyayı Zayıflatıyoruz
Online diyet WhatsApp, instagram, twitter gibi popüler sosyal medya uygulamaları ile de desteklenerek kullanım kolaylığı sağlanıyor. Online diyet randevuları ertelemekten ya da randevularını takip edememekten…
Bebek Beslenmesinde Baharatların Önemi
Bebeğinizin beslenmesinde baharatların gücünü öğrenmeye hazır mısınız? 6.aydan itibaren ek gıdalara geçiş ile hem anne hem de bebek için yeni bir dönem başlamaktadır.Ek gıdaya geçiş…
Antroposen Diyeti
Antroposen, insanlığın gezegendeki değişimin baskın gücü olması ile karakterize yeni bir jeolojik döneme verilen isimdir. Antroposen dönemi için önerilen diyet insan, gıda ve sürdürülebilirlik arasında…
Lychee Meyvesi Nedir?
LYCHEE MEYVESİ Lychee (Litchi chinensis), sabun ağacında yetişen bir meyve çeşitidir. Dünya çapında subtropikal bölgelerde yetiştirilir ve özellikle Çin’de (yerel oldukları yer) ve güneydoğu Asya’da…
Dijitalleşen Dünyada Diyetler de Dijitalleşti!
Dijitalleşen Dünyada Diyetler de Dijitalleşti! Modern hayatın beraberinde getirdiği teknolojiyi yaşantımızın her anında kullanır olduk; beslenmemizde bile! Yemek siparişleri için kullandığımız telefon uygulamaları, internetten aldığımız…
ŞEZLONG DİYETİ
Bütün bir yılın yorgunluğunu 1 haftada atmaya çalıştığımız şezlongumuzdan bazen hiç kalkmak istemiyoruz değil mi? Tatil için düşündüğümüz ‘Sabahtan akşama kadar şezlongta yatma’ hayalimizi gerçekleştirirken…
İnek Sütü Proteini Alerjisinde 10 Soru 10 Cevap
İnek sütü proteini (CMP); süt çocukları ve 3 yaşından küçük çocuklarda önde gelen besin alerjisi nedenidir. Ancak tüm yaş gruplarında gastrointestinal sistem belirtilerini takiben inek…