Ketojenik diyet nedir?
Ketojenik diyet, karbonhidrat içeriğinin gereksinimden az, protein yeterli miktarda olup yağ içeriği ise gereksinimden fazla olan diyetlere denir. Bir diğer anlamda da karbonhidrat miktarının az olmasından kaynaklı bir süre sonra kanda keton cisimciklerinin artışın neden olan diyettir. Bu diyette amaç, yağ asitlerinin karaciğer tarafından eksik oksidasyonu ve keton cisimciklerinin kan veya idrarda birikmesini sağlamaktır.
Ketojenik diyet faydaları nelerdir?
Ketojenik diyet epilepsi gibi nörolojik hastalıkların tedavisi için uygun bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır.
Yapılan araştırmalarda; ketojenik beslenmenin sağlık açısından birçok faydası olduğu bulunmuştur.Bu hastalıklar arasında,
» Kanser: Ketojenik beslenme; günümüzde çeşitli kanser türlerini ve tümör büyümesini tedavi etmek için kullanılmaktadır.
» Alzheimer hastalığı: Ketojenik beslenme Alzheimer hastalığı belirtilerini azalttığı ve hastalığın gelişimini yavaşlattığı görülmüştür.
» Epilepsi: Araştırmalar; ketojenik beslenmenin çocuklarda görülen epilepside geçirilen nöbetleri azalttığı görülmüştür.
» Parkinson hastalığı: Yapılan bir çalışmada, ketojenik beslenmenin Parkinson hastalığının belirtilerini iyileştirdiği görülmüştür.
» Polikistik Over Sendromu: Ketojenik beslenme polikistik over sendrom üzerinde önemli role sahip olan insülin seviyelerini azaltmaya yardımcı olabildiği görülmüştür.
» Beyin hasarı: Hayvan üzerinde yapılan çalışmalarda ise, ketojenik beslenmenin beyin sarsıntısından sonra beyin hasarını azaltabildiği ve toparlanmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Ketojenik diyet zararları nedir?
» Yağ içeriği yüksek olan ketojenik diyetler doymuş yağ ve kolesterol bakımından zengin oldukları için kalp ve damar hastalıkları riskini artırır.
» Kabızlık ketojenik diyetlerde çok fazla görülen yan etkilerden biridir. Bunun sebebi diyet posasından fakir olmasıdır.
» Su ve elektrolit dengesinde bozulmalara sebep olmaktadır.
» Kalsiyum atımı hızlanarak kemik yoğunluğu azalıp osteoporoza neden olabilir.
» Hücre yıkımının artması ve böbreklerden ürik asit atımını azalması sonucunda hiperürisemi ve guta benzer belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
» Sıvı alımının azaltılması, idrar Ph’sının azalmasıyla birlikte ürik asit taşlarının oluşmasına sebebiyet verebilir.
Ketojenik diyet ile kilo vermek istiyorsanız mutlaka bir Diyetisyen gözetiminde uygulayın; uzman yardımı almayı ihmal etmeyin. Doktorunuz ile düzenli görüşmeler içinde olun; kan tahlil belirli aralıklarla doktor tarafından değerlendirilmelidir. Kısa süreli hedefler yerine uzun süreli kalıcı hedeflere odaklanmanın başarı getirdiğini unutmayın.