BESLENME DURUMU FARKINDALIĞI TESTİ-
Sağlıklı Beslenip beslenmediğinizi mi merak ediyorsunuz? O halde aşağıdaki soruları yanıtlayın ve kendinizi test edin.
Aşağıda sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmada dikkat edilecek noktaları sizler için sıraladım.
1.) Aşırı besin tüketiminden uzak durulmalıdır!
EVET; UYGULUYORUM. HAYIR; UYGULAMIYORUM
Öneri: Tabağınıza yeterli miktarda yiyecek koyarak tüketeceğiniz porsiyon miktarınıza dikkat edin. Tabağınızdaki yemeği bitirmeye çalışmayın; eğer doyduysanız kalan miktarı tabağınızda bırakın.
2.) Öğün atlamamaya dikkat edilmelidir!
EVET; UYGULUYORUM. HAYIR; UYGULAMIYORUM
Öneri: Sağlıklı Beslenme için; günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam) ve 2–3-4 ara öğün tüketilmelidir.Atlanan öğün, kişinin kan şekeri regülâsyonunda düzensizliğe ve çabuk acıkmasına neden olur ve kişi, bir sonraki öğünde daha çok besin tüketir. Bunun sonucunda ise vücuda fazladan enerji alınmış olur; kilo alımları meydana gelebilir. Bu yüzden öğünler atlanmamalıdır.
3.) Tüketilen yağın miktarına ve cinsine dikkat edilmelidir!
EVET; UYGULUYORUM. HAYIR; UYGULAMIYORUM
Günlük enerjiye yağın katkısı %25–30 arasında olmalıdır. Tüketilen yağın ortalama üçte biri doymuş, üçte biri tekli doymamış, kalan üçte biri de çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşmalıdır.
4.) Günlük beslenmede besinlerle posa alımı arttırılmalıdır!
EVET; UYGULUYORUM. HAYIR; UYGULAMIYORUM
Öneri: Posanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden mümkün olduğunca faydalanın (Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olması, kansere karşı koruyucu olması, tokluk süresinin uzatmasını sağlaması gibi)
5.) İdeal kilo yaşam boyu korunmalıdır!
EVET; UYGULUYORUM. HAYIR; UYGULAMIYORUM
Öneri: Boy, yaş, fiziksel aktivite durumu gibi kriterler göz önüne alınarak belirlenen beden ağırlığını korunmak çok önemlidir. Zayıflamak için uygulanan dönemsel diyetlerden uzak durun. Diyetisyen görüşmeleriniz sonrasında zaten kazanılmış olan sağlıklı beslenme alışkanlığı, kilo kontrolünüzde yeterli olacaktır.
6.) Besinler yavaş ve iyi çiğneyerek tüketilmelidir!
EVET; UYGULUYORUM.HAYIR; UYGULAMIYORUM
Öneri: Tokluk, yemek yendikten 20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu yüzden yavaş yemek yemeye özen gösterin. Yemekte lokmalar arasında çatalı, kaşığı masaya bırakmak duraksamak bakımından faydalı olacaktır. Besinleri iyi çiğnediğiniz takdirde sindirim sistemi açısından da olumlu bir yaklaşımda bulunmuş olacaksınız.
7.) Tüketilen yiyecek ve içeceklerin güvenilirliğinden emin olunmalıdır!
EVET; UYGULUYORUM. HAYIR; UYGULAMIYORUM
Öneri: Besinleri güvendiğiniz yerlerden temin edin. Güvenle aldığınız besinlerin saklama, hazırlama, pişirme aşamalarında hijyene (temizliğe) önem verin. Diyetisyeniniz ayrıntılı önerilerde bulunacaktır. .
8.) Tek yönlü beslenmeden sakınılmalıdır, çeşit sağlanmalıdır!
EVET; UYGULUYORUM. HAYIR; UYGULAMIYORUM
Öneri: Tükettiğiniz her bir öğünde 4 ana besin grubunu da bulundurmaya çalışın. Bunlar: 1- Ekmek-tahıl grubu, 2- Süt ve ürünleri grubu, 3- Meyve-sebze grubu, 4- Et-kuru baklagiller-yumurta grubu ‘dur.
Şimdi sonuçları değerlendirme zamanı!
‘Evet’ ve ‘Hayır’ cevaplarınızı lütfen sayın ve aşağıdaki 4 gruptan hangisinde yer aldığınızı tespit edin.
1.) Cevaplarınızın hepsi ‘Evet’ ise; Tebrikler.
Genel olarak ‘Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı kazanmışsınız’ diyebiliriz. Bu alışkanlığı yaşam boyu sürdürmeye devam edin.
2.) Evet’ler çoğunlukta ise;
Beslenme durumunuz genel olarak iyi; ama daha iyi olabilir. Sağlıklı beslenme davranışını uygulamaya yaklaşmışsınız fakat birkaç yanlış uygulama halen mevcut. ‘Hayır’ cevaplarınızdan yola çıkarak eksiklerinizi görün ve sağlığınız için tamamlamaya çalışın. Bu aşamada bir Diyetisyene danışmak faydalı olacaktır.
3.) Hayır’lar çoğunlukta ise;
Beslenme durumunuz kötü; ama bunu düzeltmek sizin elinizde. Sağlıklı beslendiğiniz söylenemez. Şişmanlık, kalp damar hastalıkları, diyabet gibi beslenmeyle direkt ilintili hastalıklara yakalanma riskiniz fazla. Şu noktada yapmanız gereken şey; ‘Hayır’ cevaplarınızdan yola çıkarak eksiklerinizi görmek ve sağlığınız için bu eksikleri tamamlamaya çalışmak olmalıdır. Bunun için bir Diyetisyenden yardım almalısınız.
4.) Cevaplarınızın hepsi ‘Hayır’ ise;
Dikkat! Durum kötü. Sağlıksız besleniyorsunuz. Her an bir sağlık sorunu yaşayabilirsiniz; hemen önleminizi alın! Sağlıklı Beslenme bilincini kazanmak için Doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin. En yakın zamanda bir Diyetisyenle görüşmenizi ve beslenme konusunda bilinç sahibi olmanızı öneririm.