Hamilelikte Beslenme
Sizin için çok özel olan bu hamilelikte beslenme sürecinde, karşınıza çıkabilecek ve dikkat etmeniz gereken 10 diyet uyarısı hazırladık. Sizler için hazırladığımız bu 10 madde sayesinde daha sağlıklı bir gebelik geçirmeniz mümkün !
1.İlk 3 ay fazla kalori alımından kaçının!
Sağlıklı bir hamilelikte beslenme süreci geçirebilmek için ilk 3 ay çok önemlidir. Az az ve sık sık beslenme yapılmalı, alınacak olan kalori miktarının gebelikten hemen önceki dönemle çok farklı olmadığı göz önüne alınarak gereksiz besin tüketiminden kaçınılmalıdır.
2.Folik asitten zengin besinlerin tüketimini arttırın!
Olası nöral tüp defekti riskine karşı gebeliğin başlangıcından itibaren mutlaka doktor kontolünde folik asit takviyesine başlanmalıdır. Planlanmış bir gebelik ise 1 ay kadar önceden folik asit takviyesine başlanarak gebeliğin 12.haftasına kadar sürdürülebilir.
3.Gebeliğin 7. haftasından önce aşırı A vitamini alımından kaçının!
Yapılan araştırmalar; günlük 10.000 Ünitenin (IU) üzerinde A vitamini tüketiminin düşük riskini arttırabileceğini göstermektedir. Bu nedenle A vitamininden yüksek, karaciğer gibi besinlerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.
4.Demir depolarınızı mutlaka kontrol ettirin!
Rutin kan tetkiklerinizde demir eksikliğinizin olup olmadığını mutlaka sorgulayın. Hemoglobin; kandaki oksijenin dokulara taşınmasını sağlar ve eksikliğinde oksijensiz kalan dokular yüzünden vücutta halsizlik, çabuk yorulma, iştah bozuklukları gibi istenmeyen pek çok sorun görülebilir. Bunları önlemek için;-demirden zengin kırmızı et gibi besinleri beslenmenize eklemek,
-bunların yanına demir emilimini arttıracak C vitamini içeriği yüksek limonlu bir salata eklemek,
-çay ve kahve tüketimini sınırlandırarak, yemeklerden hemen sonra tüketmeyip araya 1-2 saat kadar boşluk bırakmak yararlı olacaktır.
Herhangi bir eksiklik durumunda ise doktor kontrolünde demir takviyelerinden yardım alınmalıdır.
5.Kafein alımını sınırlandırın!
Çalışmalara göre yüksek kafein alımı; düşük doğum ağırlıklı bebek ve düşük riskinde artışa neden olabilmektedir. Bu nedenle gebelik süresince günde 300 mg kafein tüketimini yani yaklaşık 2 fincan kahveyi (kafein içeriği kahve türüne göre değişmekle birlikte) aşmamaya dikkat edilmelidir. Dilerseniz kafein içermeyen kahveleri tercih edebilir ve kafein tüketimi ile ilgili sorun yaşayacak olursanız doktorunuza danışmalısınız.
6.Kabuklu deniz canlıları ve işlenmiş ürünlerden uzak durun!
Toksik (zehirli) madde birikim riski yüksek olan bu ürünler hem size hem de bebeğinize zarar verebilir. Annenin vücudunda biriken bu toksinler (zararlı maddeler) kan yoluyla fetüse geçebilir ve olumsuz etkilere yol açabilir. Bu nedenle balık tüketecekseniz en sağlıklı yolu olan ızgara ya da buharda pişirme şeklinde tüketmeli, işlenmiş paketli ürünleri tüketmek yerine de doğal olan ya da üretim aşamasından emin olduğunuz ürünleri tercih etmelisiniz.
7.Konserve tüketimine dikkat!
Özellikle ‘colostridium botilinum’ mikrobunun bulaş riskini yüksek oranda taşıyan, uzun süre raflarda duran konserveler yerine; mevsiminde sebze ve meyveler tüketmeye özen gösterilmesi bu dönemde çok daha önem taşımaktadır.
8.Yemek saatlerinizi geç saatlere bırakmayın!
Hamilelikte beslenme için, son ana öğününüz olan akşam yemeğini tükettiğiniz saat çok önemlidir. Özelikle gebeliğin ileriki aylarında, büyüyen karın nedeniyle artan basınç mide yanması, gastrit ya da reflü şikayetlerini beraberinde getirebilmektedir. Bunları engellemek için; akşam yemeği saatlerinizi düzenleyin, yemekten sonra hemen uzanmayın, eğilip doğrulacak şekilde hızlı hareketler yapmayın, çay ve kahve tüketimini yemekten en az 30 dk sonraya bırakın, yağlı ve kızartmalı besinlerin tüketiminden kaçının.Mide asiditesini arttıracak sebze ve meyvelerden uzak durun.
9.Probiyotik desteği bu dönemde çok daha önemli!
Sağlıklı bir bağırsak demek sağlıklı bir vücut demektir. Normal bireylerde böyle iken gebelikte bu durum daha da önemlidir. Yapılan çalışmalar sadece bağırsak sağlığı üzerine olmayıp; gebelikte düzenli probiyotik tüketen annelerin çocuklarında alerji riskinin, egzama-dermatit gibi hastalıkların görülme riskinin daha az olduğunu ve bağışıklık sistemlerinin çok daha kuvvetli olduğunu göstermektedir.
10.Her zaman her yerde hijyen!
Hamilelikte beslenme hijyenine dikkat etmek; özellikle Listeria ve Salmonella gibi gıda patojenlerinden korunmak için kontamine yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Bunun için; pastörize süt tüketmek, etleri tam olarak pişirmek ve çiğ sebzeleri sirkeli suda bekleterek iyice yıkamak olası bulaşıcı hastalık riskini en aza indirmeyi sağlayacaktır.