Esmer Şeker ve Beyaz Şeker Hakkında
Kontrolsüz tüketimi ile başta diyabet, obezite, bel bölgesi yağlanması, cilt elastikiyetinin bozulması olmak üzere çeşit çeşit hastalıklara sebep olan, hemen hemen tüm paketli ürünlerde eklenti olarak bulunan, 7’den 70’e beyin fonksiyonlarımızı olumsuz etkileyerek bağımlılık yaratan beyaz şekerin yerini günümüzde artan popülaritesi ile esmer şeker alıyor.
Renginin verdiği kahverengilik ‘sağlıklı’ algısı yarattığı için tüketimi kontrolsüz olabilen esmer şekerin, kalori olarak değerlendirildiğinde aslında beyaz şekerden çokta farklı olmadığı görülüyor.
100 gram beyaz şeker 400 kalori iken , 100 gram esmer şeker 380 kalori olarak ölçülüyor.
Enerji değerleri açısından farkları yok denecek kadar az olan bu iki şeker türünün protein oranlarına bakıldığında ise esmer şekerdeki proteinin 0,3 gram olduğu ve beyaz şekerde protein bulunmadığı görülüyor.
Kalori ve protein değerleri birbirine çok yakın olan bu şeker türlerinin farklılıkları vitamin ve minerallerden geliyor !
Esmer şekerde beyaz şekerden farklı olarak Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Fosfor, Sodyum ve Demir’in yanında B12 Vitamini, Niasin, Pantoteink Asit ve Kolin bulunuyor. Beyaz şekerde ise bu vitamin ve minerallere rastlanmıyor.
Şekerin her türünü tüketmenin sağlığımızı olumsuz etkilediği kanıtlanmıştır elbette ancak şekerden asla vazgeçemiyorum diyenler için minimal de olsa vitamin-mineral alımına destek olması adına beyaz şeker yerine esmer şeker tüketmek alternatif olabilir.
Unutulmamalıdır ki vitamin ve minerallerin, meyve ve sebzeler gibi çok daha sağlıklı kaynakları vardır ve unutulmamalıdır ki esmer şeker beyaz şekere göre daha iyi bir alternatif olsa da vücuda verdiği hasar yine beyaz şeker ile aynı orandadır. Bu nedenle her iki şeker türünün de tüketimi oldukça azaltılmalı, mümkünse hiç kullanılmamalıdır !