We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Tuz Hakkında Her Şey!

Tuz Hakkında Her Şey!

Tuz kullanımı ve tuz çeşitleri hakkında hazırladığımız yazıda sizi tuz hakkında bilgilendireceğiz.

Günlük Tuz Kullanımı Ne Kadar Olmalı?

Türkiye’de günlük ortalama 18 gram tuz tüketiyoruz. Tuz tüketimi verilere göre gittikçe azalıyor ancak hala ideal değere ulaşamadık. Günde 5 gram tuz tüketimi oldukça yeterlidir. Ancak biz bu miktarların oldukça üzerine çıkıyoruz. Tuz tüketimini farkında olmadan nereden alıyoruz? Neler yapmamız gerekiyor? Hepsini aşağıdaki başlıklarda açıklıyoruz.

Günlük 5 gram tuz kullanımı sadece yemeklere döktüğünüz görünür tuz olarak kalmıyor. Bilmediğimiz birçok tuz kaynağı var. Hepsinin total alımını 5 gram oluşturmak hedef olmalı.

Farkında Olmadığımız Tuz Kaynakları

Ben hiç tuz kullanmıyorum ki diyenlerden misiniz? Acaba doğru mu düşünüyorsunuz? Hepimiz sofrada ve yemeklerde kullandığımız tuz miktarını biliyoruz. Ama farkında olmadığımız tuz içeren besinleri biliyor muyuz? Sabah kahvaltısındaki zeytin, peynir, atıştırmalık olarak tükettiğiniz krakerler, bisküviler de tuz içeriyor. Size tuz içeren besinleri sıralarsak:

1.Et suyu tableti
2.Tuzlu patlamış mısır
3.Kabartma tozu
4.Hazır çorbalar
5.Turşu
6.Ketçap
7.Margarin
8.Tereyağ
9.Tuzlu krakerler
10.Yufka
Bunlar sodyumu en yüksek besinlerin sıralaması aynı zamanda cipsler, paketli abur cuburlar, sardalya gibi besinlerden birçoğu tuz içeriyor. Tuzu azaltılmış besinleri tercih etmeli, tuz yerine baharat kullanımı sağlamalıyız.

0-2 Yaş Döneminde Tuz Kullanımı

Ek besine geçilen dönemde bebeklere tuz dökerek besinlere alışmasını sağlamak en büyük yanlış!

  • Yenidoğan bebeklerin böbrekleri henüz gelişimin tamamlamamıştır.
  • İlk 6 ay anne sütü dönemi ve 6. aydan sonrada 2 yaşına kadar tamamlayıcı beslenme onlar için yeterlidir.
  • Tuz alımına ihtiyaç duymazlar.
  • Anne sütü bebeğin tüm besinsel ihtiyaçlarını karşılar.
  • Tat algısının az tuzlu besinlere alışması gerekir.

Bu yüzden 0-2 yaş dönemi tuzsuz beslenme olarak geçmelidir.

Himalaya Tuzu Kullanılmalı Mı?


Son yıllarda popülaritesi gittikçe artan ‘’himalaya tuzu’’ gerçekten faydalı mı? Sofra tuzunun yerini alması gerekir mi?
Kullanılan sofra tuzları genellikle iyottan zenginleştirilmiştir. Böylece tiroid rahatsızlığının oluşumunu engeller.
Himalaya tuzu ise içerisindeki farklı mineraller sayesinde daha faydalı sanılmaktadır. Ancak, bulunan mineraller eser miktarda ve bizim için yeterli olmayacaktır. Sağlığımız için çok riskli olan plütonyum, talyum, kurşun ve radyum gibi mineralleri içermektedir. Himalaya tuzuna sağlıklı, faydalı demek kesinlikle mümkün değil. Tuzun oluşumunu sağlayan yine sodyumdur. Himalaya tuzu da aynı şekilde sodyum ve zararlı minerallerden oluşur. Bunun yerine iyotlu tuz tüketebilirsiniz.

Kaya Tuzu ve Deniz Tuzu Arasındaki Fark

Hangi tür tuz olursa olsun hepsi sodyumdan oluşmaktadır. Deniz tuzu ise deniz suyunun buharlaşmasıyla oluşur. Deniz kirliliğinin zamanla ne kadar arttığının farkındayız. Peki o denizlerden elde edilen tuz sağlıklı olabilir mi?
Kaya tuzundan farklı olarak potasyum, çinko ve demir içerebilir. Ancak,

Hangi denizden elde ediliyor?
Ağır metal içermeyen bir deniz mi?
Kullanılan marka güvenilir mi?
Bunlara dikkat etmeniz gerekir. Kullandığınız tuzun paketli, kapalı olmasına ve güvenilir markadan almaya dikkat etmelisiniz.

İyotlu ve İyotsuz Tuz Arasındaki Fark

İyot eklenmiş tuzlara iyotlu tuz denilmektedir. İyot vücudun metabolizmasını etkiler. Tiroid hormonu olan tiroksinin yapısında yer alır. Yeterli miktarda iyot alınmazsa; vücut yeterli tiroksini üretemez. Bunun sonucunda vücudunuzun metabolizma hızı azalır ve kilo artışı sorun olmaya başlayabilir. İyotlu tuz kullanımı zeka geriliğini, guatr hastalığını, kretinizmi, büyüme geriliğini önlemektedir.

İyotlu tuz kullandığınız yemeklerde mineral kaybını önlemek için tuzu yemeğe en son eklemenizi tavsiye ederiz.
İyotlu tuzu serin, karanlık, kuru ve koyu renkli bir cam kapta saklamanızı öneririz.

Tiroid Hastaları Hangi Tuzu Kullanmalı?

Tiroid hastalığında en önemli etken iyot kullanımıdır. Tuzların içerisine 1999 yılından beri iyot eklenmektedir. Guatr hastalığının ortaya çıkışını engellemiştir. Ancak fazla iyot tüketimi de başka hastalıklara neden olabilir. Tiroid hastalarında hastalığın durumuna göre iyotlu ve iyotsuz tuz tüketimi sağlanmalıdır. Bunun için kişinin doktoruyla görüşüp bilgi alması gerekmektedir. Lütfen kendiniz tuz çeşidinizi ve miktarınızı ayarlamayınız. Doktorunuza danışmalısınız.

Tuz hakkında yazdığımız bu yazı umarım sizin için faydalı olmuştur. Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.