Bugün sizler için bağırsak ve sindirim sisteminize faydalı olacak, çalışmasını arttıracak besinleri inceledik. Bağırsak çalıştıran besinler, günlük hayatınıza ekleyebileceğiniz oldukça faydalı olarak karşımıza çıkıyor. Bağırsak çalıştıran besinler hakkında merak ettiklerinizin hepsini aşağıda okuyabilirsiniz.
BAĞIRSAK SAĞLIĞI
Öncelikle sindirim sistemi ve bağırsak sağlığımızın ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Sindirim sistemimiz sadece gıdalardan alınan besinleri hazmetmek ve vücutta emilimi sağlamakla kalmayıp vücudumuzun en aktif organlarından biridir.
İnce bağırsak 6 metre boyu ve yaklaşık 600 m2 yüzey alanıyla, çevre ve insan arasındaki en önemli arayüzdür ve bağışıklık sistemimizin %80’i bağırsaklarımızda bulunur.
Bağırsak sisteminin sağlığı sadece sindirim sistemi için faydalı olmakla kalmıyor. Diğer birçok organımızı da etkiliyor. Örneğin:
Bağırsak ve beynin anne karnındaki gelişim sürecinde, aynı doku kümesinin bölünmesi sonucu oluştuğu ortaya çıkmıştır. Demek oluyor ki bağırsak florası hem bağışıklık sistemimiz hem de psikolojimiz için çok önemlidir.
Bağırsak floranızı iyileştirebilmek için çeşitli yollar vardır.
BAĞIRSAK FLORASININ DÜZENLENMESİ (DİSBİYOZİS TEDAVİSİ)
- Ortamın sanitasyonu yani bağırsakların temizlenmesi,
- Florada eksik olan mikroorganizmaların yerine konması (Probiotik, prebiyotik, bakteriler),
- Besin duyarlılığı varsa belirli besinlerin diyetten uzaklaştırılması (disbiyozis varlığında mukozal geçirgenlik bozulduğu için besin duyarlılığı sık görülür)
- Bağırsakların beslenmesinin ve çalışmasının düzenlenmesi (Nöralterapi)
Peki Beslenmemizde Ne Gibi Değişiklikler Yapabiliriz?
- Sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin; un ve şekerden fakir bir beslenme alışkanlığı kazanmaya çalışılmalıdır.
- Bağırsak probiyotiklerini beslemek adına doğal fermente gıdalar (yoğurt, sirke, peynir) ‘dengeli bir şekilde’ diyetlere eklenmelidir.
- Gıdalarda doğal olarak bulunan lifler prebiyotik etki sağladıklarından günlük 25-30 gramlık lif ihtiyacımızı sebze, meyve, kepekli ürün ve kurubaklagillerden karşılamalıyız.
BAĞIRSAK ÇALIŞTIRAN BESİNLER
KETEN TOHUMU:
Bağırsakların çalışmasında en etkili olan tohumlardan bir diğeri de keten tohumudur. 1 yemek kaşığı kahverengi, parlak keten tohumu 2,8 gram lif içerir. Keten tohumunun lif yoğunluğu kabuğunda bulunmaktadır. Kabuğun içerisi zengin omega-3 yağ asidi ile doludur. Antioksidan, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin olan keten tohumu bağırsak sisteminiz için harika bir çözüm olacak! Sadece bağırsak sistemini iyileştirme amacıyla değil, omega-3 kaynağı olarak salata ve yoğurtlara da eklemeyi unutmayınız!
YOĞURT VE KEFİR:
İçeriğindeki Laktobasillus bakterileri sayesinde gastrointestinal sistemin sağlıklı çalışmasını sağlar
Kefir ve yoğurt: Çeşitli hastalıklar ya da antibiyotik tedavisi sonucunda bozulan bağırsak florasının yeniden düzenlenmesi amacıyla kefir tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun yanında kefir, bağırsakları çalıştırıp temizleyen, dışkının kolayca dışarı atılmasını sağlayan bir özelliğe de sahiptir. Kolaylıkla sindirilebilen besleyici bir gıda olduğundan çocuklar, hamile bayanlar, iyileşme dönemindeki hastalar, yaşlılar, kabızlık ve diğer sindirim problemlerini çeken insanlar için ideal bir içecektir.
Patojen bakterilere karşı; Sürekli içildiğinde kefirle birlikte vücuda alınan yararlı bakteriler, özellikle de laktobasiller bağırsaklara yerleşerek, buradaki mikroflorayı düzeltmekte ve ürettikleri asit bileşiklerle hastalık yapan bakterilerin ortadan kalkmasını sağlamaktadırlar.
SU:
Bol miktarda sıvı tüketmek sindirim sisteminin çalışması ve besin liflerinin kolay sindirilebilmesi için gereklidir. Su tüketimi kan dolaşım sistemi içinde faydalı olacak ve gün içerisinde sizi daha enerjik hissettirecek, gaz ve kabızlık probleminiz için yardımcı olacaktır. Günlük 2,5-3 litre su tüketimi önerilir.
CHİA TOHUMU:
Chia tohumu küçük boyutlu olmasına rağmen oldukça lifli bir besindir. 100 gram chia tohumunda 34.4 gram lif bulunmaktadır. Koyu gri renkli bu tohumlarda omega-3 yağ asidi, lif, antioksidanlar, mineraller içermektedir. İçeriğindeki zengin lif ve antioksidanlar sayesinde bağırsak sağlığınızı iyileştirecek ve kolesterol, kalp hastalığına yardımcı olacaktır.
TAZE SEBZE MEYVE:
Yeterli sebze ve meyve tüketimi sadece gastrointestinal sistem hastalıklarından değil kanser, kalp ve damar hastalıklarından da korur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından günde en az 400-500 gram sebze ve meyve tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir. Yüksek gıda lifi ve fonksiyonel besin içeriği ile kan şekeri ve kolesterolü dengede tutar. En çok da bağırsak sağlığına yarar sağlayarak çalışmalarını sağlar ve kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarından korur. Bu şekilde bağırsaktaki zararlı ve kanserojen maddeler posa ile birlikte güvenli şekilde atılır ve kolonla ilgili problemlerin gelişmesini engeller.
Sebzelerden özellikle lahana, karnabahar, brüksel lahanası ve brokoli gibi yaprağı yenen sebzeler hem gıda lifi içeriği açısından hem de flavanoller bakımından kolon kanserine karşı koruyucudurlar. Ayrıca meyve ve sebzelerin metabolizmayı düzenleyici etkisi vardır.
YEŞİL KABAK:
Kabak, su ve lif içeriği oldukça zengin bir sebzedir. Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak sisteminin temizlenmesine, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Kabak yemeğini, yoğurt ile birlikte ana öğünlerinizde kullanabilir ve bağırsak sisteminizin çalışmasına yardımcı olabilirsiniz.
KURUBAKLAGİLLER:
Yüksek lif, düşük yağ ve zengin protein içeriğiyle sindirim sistemini çalıştırmak için bir mucize! Gaz problemi yaşayanlar için yapılan çalışmalar gösteriyor ki kuru baklagil tüketimi uzun süreli aralıklarla olan bireylerde bu durum daha çok görülüyor. Öncelikle baklagilinizi geceden ıslatmaya ve sürekli suyunu değiştirmeye özen gösterin. Haftada 2 gün sofranızda bulundurun. Böylece, kurubaklagile alışan sindirim sisteminiz sayesinde gaz probleminden kurtulacaksınız. Kurubaklagiller, birçok sebze ve meyveden daha çok lif içermektedir. Bu yüzden sindirim sisteminin baş tacı olabilir!
KİVİ:
Kış mevsiminin en güzel meyvelerinden lezzetli kivi, bağırsak sisteminizi çalıştıracak bir mucize! 1 orta boy kivi 2,5 gram lif, yüksek vitamin ve mineral içermektedir. İçerisinde bulunan siyah çekirdekler yenilebilir. Böylelikle lif ve vitamin alımı da artmaktadır. 2013 yılında yapılan bir çalışmada kivi tüketiminin bağırsak sistemini düzenli çalıştırdığı ortaya konmuştur.
ÇİĞ KURUYEMİŞLER:
Kuruyemişler liften çok zengin ve bağırsak sistemine yardımcı, kabızlığı tedavi etmeye yardımcı besinlerdir. 23 adet çiğ badem 3,5 gram lif içermektedir. Kuruyemişleri çiğ olarak tüketilmeniz önerilir. Kavrulmayla birlikte kabuğundaki fenolik bileşenler ve lif zarar görmektedir. Her gün bir avuç çiğ kuruyemiş tüketmek lif, sağlıklı yağ, zengin mineral ve vitamin alımını arttıracak. Bağırsak sağlığınız için faydalı olacaktır.
KABAK ÇEKİRDEĞİ:
Çekirdek, kabızlığın önlenmesinde ve bağırsağı çalıştırmada çok etkilidir. 85 adet kabak çekirdeği 5 gram lif içermektedir. Salatalarınızın, yoğurtlarınızın üzerine kabak çekirdeği dökebilirsiniz. Rahatsız olmazsanız kabuğu ile birlikte tüketebilirsiniz (Dikkatli olun, boğazınıza takılmasını istemeyiz).
KURU ERİK:
Kuru erik, her zaman şifa kaynağı olarak bilinen bir meyvedir. Çözülmeyen lif açısından zengin bir meyve olmasıyla laksatif etki gösterir. Yapılan bir çalışmada, kabızlığı olan bireylere kuru erik ile tedavi yapılmıştır. Bireylerin bağırsak çalışması normale dönmüş ve kabızlık problemi çözülmüştür.
Umarım yazımızı beğenmişsinizdir. Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.