Ramazan döneminde beslenmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu dönem kendinizi tatlılara boğmadan, Ramazan dönemini sağlıklı beslenerek, sindirim sistemine ve kendine iyi bakarak geçirmeye ne dersin? Online programlarımız ile ramazan dönemini de destekliyoruz.
Ramazan döneminde online diyet ile kilo vermeye devam edebilirsin! Senin beslenme türüne, yaşam tarzına uygun, sahur ve iftar saatlerine göre düzenlenmiş beslenme programını uygulayabilirsin. Ramazan’da online diyet sistemi herkese uygun! Sende denemek istiyorsan internet sitemizden satın alabilir veya 0546 583 5309 numarasına yazarak ayrıntılı bilgi alabilirsin.
Ramazan Dönemi
Bu sene Ramazan ayı Mayıs ve Haziran aylarına denk gelmektedir. Yaklaşık olarak 16-17 saat açlık durumu söz konusudur. Oruç tutmadan önce eğer bir hastalığınız söz konusu ise hekiminize sorarak orucu gerçekleştirmeniz doğru olacaktır.
Ramazan’da ana öğün sayımız 2’ye düşmektedir. Almamız gereken kaloriyi ve tüketmemiz gereken su miktarını yaklaşık olarak 7-8 saatlik bir zaman dilimine sığdırmamız gerekir. Bu yüzden Ramazan’da hangi besinleri tercih etmemiz gerektiğinden önce beslenme düzenimizin nasıl olması gerektiğine değinelim.
Sahur ve İftar Öğününün Önemi
Ramazan’da oruç tutup ibadeti gerçekleştirirken önemli olan 2 ana öğün vardır: Sahur ve iftar. Bu iki ana öğünün de atlanmaması gerekir. 16-17 saatlik açlık sonrası,iftarın atlanmaması gerekir. Ancak, sahurun da atlanmaması bir o kadar gerekli ve önemlidir. Gece “zaten tokum” diye bir düşünceye kapılıp sahura kalkmamak yanlış bir tercih olacaktır. Çünkü vücut için gerekli olan makro ve mikro besin ögelerinin alınması gereken zaman dilimi yok edilmektedir. Sahurda tüketilen besinler ve su gün boyunca daha enerjik, daha sağlıklı ve tok hissetmeye yardımcı olacaktır. Tabii besin tercihleri de bu konuda çok önemlidir. Bu konu hakkında birazdan daha detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.
İftar Sofrası
İftar sofraları kişiler için çok özeldir. İftar saatleri, 16-17 saatlik aç ve susuz kalma durumundan sonra bütün aile fertlerinin bir arada olduğu, herkesin heyecan içerisinde ezan sesini beklediği güzel, tatlı zaman dilimleridir. Mutluluğun ve huzurun depolandığı anlardır. Ama bu anlardan sonra fazla besin tüketiminden dolayı pişman olup hazımsızlık, mide problemleri yaşamamak için tüketilen besin miktarına ve tercih edilen besinlere dikkat etmekte fayda vardır. Gün boyunca herhangi bir besin tüketilmediği için kan şekerinde bir miktar düşüş yaşanabilir. Ve bu durum sofrada basit şekerlere yönelmeye ve alınması gerekenden çok daha fazla besin tüketilmesine sebebiyet verebilir. Sonuç olarak kan şekerinde de ani yükselişler gözlemlenebilmekte ve mide problemleri yaşanılabilmektedir. Kompleks karbonhidratlara yönelmek her zaman için doğru bir tercih olacaktır. Besinleri doğru bir şekilde tüketmek aslında iftar sofralarının altın kuralıdır.
İftarda neler yemeli?
İftarın başlangıcında 1 bardak su veya 1 adet hurma ile oruç açılabilir.Sonrasında çorba ile yemek yemeye devam etmek doğru bir tercih olacaktır. Çorba içildikten 10-15dakika sonra ana yemeğe geçilmelidir. Yenilen yemekler hafif ve uygun porsiyonda olup kızartılmış, baharatlı ve soslandırılmış yiyecekler tercih edilmemelidir. Mideye ani yüklemeler yapılmaktan kaçınılmalıdır. Eğer menüde tatlı var ise tatlı, yemek yenildikten 1-1.5 saat sonra ara öğün zamanında tüketilmelidir. Tatlı olarak sütlü tatlıların tercih edilmesi daha sağlıklı bir yönelim olacaktır. Bu tatlıların içine şeker yerine Ramazan ayının gözde meyvesi olan hurma eklemek tatlının besleyici değerini de arttırmış olacaktır. Hurma içerisinde yüksek lif barındırmakla beraber tok kalmanıza da fayda sağlayacaktır.
Sahur
İftardan sonra 1-1.5 saatlik aralar ile 2 ara öğün yapmak ve daha sonrasında da sahuru da ana öğün şeklinde bir beslenme düzeni uygulamak beden ve vücut sağlığı açısından en doğru tercih olacaktır. Sahurda tuz kısıtlı olmalıdır. Fermente et ürünleri,zeytin,tuzlu peynirler tüketilmemelidir.Gün boyunca susama isteğini arttırabilirler.Sahurda tuzsuz veya tuzu azaltılmış peynirler,yumurta gibi iyi ve kaliteli protein kaynakları seçilmelidir.Sahur yaptıktan sonra da en az 30 – 45 dk içerisinde uykuya geçilmemelidir. Mide rahatsızlıklarının, hazımsızlık durumlarının oluşmaması, kan şekerini dengelemek ve daha uzun süre tok kalınmasını sağlamak için bu şekilde bir beslenme planı izlenebilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lif ve su içeriği yüksek besinler ve glisemik indeksi düşük olan besinler daha uzun sürelertok kalmamıza yardımcı olurlar.Yapılan bir çalışma da diyet liflerinin enerji yoğunluğu ve lezzetlilik üzerindeki etkileri ile ilgili gastrik faz yanıtları erken doyma sinyallerini azaltabilirken bazı liflerbağırsak fazı olayları yoluyla doygunluğu arttırabilir.
Ramazan’da online diyet yazımız umarım sizin için faydalı olmuştur. Yorum bırakabilir veya mesaj atabilirsiniz.