Krema gibi kıvamlı, sos tarzında bir gıda olan humus nohut ve diğer sağlıklı yiyeceklerden elde ediliyor. Uzun süredir dünya çapında popüler bir besin haline gelen humus inanılmaz sağlıklı ve faydalı bir gıdadır. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da uzun süre kullanılan humus şimdi Amerika ve Avrupa’da da meşhur hale geldi. Eğer humusun tam olarak ne olduğunu merak ediyor ve faydalarını öğrenmek istiyorsanız humus ve faydaları yazısı tam size göre! Humus hakkında yazdıklarımızı okuduktan sonra kesinlikle denemeye ikna olacaksınız! Humus ve faydaları saymakla bitmiyor. Gelin beraber inceleyelim.
HUMUS NEDİR?
Humus aslında geleneksel bir yemek olarak anlatılmaktadır. Eskiden önemli kişilerin tükettiği ve sevdiği bir besin olarak söylenmektedir. Günümüzde Humus, başta Ortadoğu olmak üzere dünyada birçok sağlıklı popülasyonda diyet konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Humus, İsrail’in en popüler yemek yemeğidir ve çok çeşitli yemekler ve atıştırmalıklarla Arap dünyasında çok popülerdir.
Nohuttan elde edilen Humusun sırrı, içerisinde barındırdığı sindirilen karbonhidratlar, midenizi dolduran lifler ve sizi daha uzun süre tok tutan proteinden oluşmasıdır.
HUMUSUN FAYDALARI
Akdeniz ve Ortadoğu’da yaşayan bireyler, binlerce yıldır iyi kalitede zeytinyağı ve tahin tüketiyor. Günümüzde hala bu bölgelerde tüketilen bu tür diyetler (humus tariflerinin içreisinde genellikle fasulye, limon ve sarımsak gibi diğer sağlıklı besinler de içermektedir) anti-inflamatuar olduğu kanıtlanmıştır. İnflamasyonun birçok kronik hastalığın kök nedeni olduğunu biliyoruz.
Bu sağlıklı popülasyonlara benzer beslenme, kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürebilir. Romatoid artrit semptomlarını azaltabilir ve Alzheimer hastalığı, kanser, kardiyovasküler hastalık ve diyabet oluşma riskini azaltabilir.
Humus sağlıklı mıdır? Doğal besinlerle yapılmış ev yapımı humus yaparsanız veya kaliteli malzemeler satın aldıysanız eğer, evet! Humus tariflerinde altı sağlıklı içerik bulunur: nohut, zeytinyağı, sarımsak, limon suyu, deniz tuzu ve tahindir.
Aromalı humus türleri de bulunmaktadır. Örneğin, kavrulmuş kırmızı biberli veya sucukla yapılmış humusu süpermarketlerde görmüş olabilirsiniz. Bu humus tarifleri de temel olarak yukarıda bahsettiğimiz besinleri içerir.
Humusun çeşitlerinin olması iyi bir haber! Çünkü humusu ilginç kılar ve çok çeşitli seçenekler sunar.
İşte humusun sekiz faydası:
- Bitki Esaslı Protein Kaynağıdır
- Hastalıklarla Mücadele Eder
- İnflamasyonu Azaltır
- Sindirim ve Bağırsak Sağlığını İyileştirir
- Vitamin ve Mineral Değeri Yüksek
- Kemik Sağlığını Destekler
- Kalp Sağlığını Korur
- Enerjinizi Arttırır
HUMUS NASIL YAPILIR?
Malzemeler
-1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
-1 Limonun Suyu
-2 Diş Sarımsak
-2 Çorba Kaşığı Tahin ya da 1 çorba kaşığı tahin + 1 çorba kaşığı zeytinyağı
-1 Çay Kaşığı Tuz
Yapılışı
Nohutları tüm malzemelerle birlikte mutfak robotundan homojen kıvama gelene dek geçiriyoruz. İşte hepsi bu kadar!
Damak tadınıza göre sarımsak ve limon oranını arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Eğer seviyorsanız baharatlar ile zenginleştirebilirsiniz. Örneğin; kimyon baharatı kuru baklagilleri sindirmede çok etkilidir.
DİYETTE HUMUS NERELERDE KULLANILIR?
Evde kendiniz hazırladığınız humusu;
Pratik öğle ve akşam yemekleri aradığınızda tost, salata ve sandviçlerinizin içerisine sos şeklinde ekleyebilir, ara öğünlerinizde ya da kahvaltınızda bir dilim ekmeğin üzerine sürebilir (hatta belki bunu avokado ile birleştirebilir) ya da ızgara et- balık yaptığınızda yanında meze şeklinde tüketebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT:
Humus çok güzel bir protein kaynağıdır ancak içerdiği tahin ya da zeytinyağından dolayı kalorisi az değildir. Bu nedenle haftada 2 kere ve o 2 günde de 2 çorba kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilmesi uygundur.