Yazımızda sizin için egzersiz yapmanın 9 faydasından bahsettik. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki egzersiz yapmak insan vücudu için inanılmaz faydalı! Beraber egzersiz yapmanın 9 faydasını inceleyelim.
Egzersiz yapmanın 9 faydası
1. Egzersiz Yapmak Çocukların Kemik Gelişimine Katkı Sağlar
Egzersiz yapan çocuklarla yapılan grup çalışmalarında kendi yeteneklerini keşfetme, iletişim gücünü arttırma, özgüvenini yükseltme, sosyal ve bedensel olarak gelişme sağlanıyor. Böylece spor, geleceğin anne ve babaları olan çocuklarımızın güçlü bir şekilde gelişmesini sağlıyor. Düzenli olarak gün içerisinde yapılan fiziksel aktiviteler ve okullarda ki beden eğitimi dersleri büyüme çağındaki çocukların ileri ki dönemde oluşabilecek kemik rahatsızlıkları, osteoporoz ve duruş bozukluklarına karşı önemli bir sosyal aktivitedir.
Yapılan Bir Çalışmada
Bu çalışmada, çocuklarda beden eğitimi, spor ve oyun etkinliklerine katılımın kemik gelişimi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi incelenmiştir.
Günümüzde çocuklar arasında hareketsiz yaşam tarzının sürekli arttığı bilinmektedir.
Hareketsiz yaşam tarzının çocuklarda bazı sağlık sorunlarına neden olduğu belirtilmektedir.
Ayrıca çocuklarda hareketsiz yaşam tarzının büyüme ve gelişimi de olumsuz yönde etkilediği vurgulanmaktadır.
Özellikle çocuklarda kemik gelişimi hareketsiz yaşam tarzından olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu nedenle çocuklarda hareketsiz yaşam tarzının en aza indirilmesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Beden eğitimi, spor ve oyun etkinliklerine katılımın sağlık üzerine yararları bilinmektedir. Yapılan birçok araştırma bulgusu bu düşünceyi desteklemektedir. Ayrıca çocuklarda kemik gelişiminin desteklenmesinde de beden eğitimi, spor ve oyun etkinliklerine katılımın faydalı olacağı belirtilmektedir. Çocuklarda maksimum büyüme potansiyeli yakalayabilmek ve kemik gelişimi için beslenme önemli bir faktördür. Bu dönemde özellikle kalsiyum desteği süt ve süt ürünleriyle birlikte fiziksel aktivite desteklenmelidir. Bu nedenle spor çocukların hayat tarzı haline gelmelidir.Çocuklar sevdikleri spor dallarını yapmaya, bisiklet binmeye, koşmaya yüreklendirilmelidir. Böylece yapılan spor çocuğun okulda içerisindeki performansını artıracaktır.
2. Egzersiz Yapmak Kalp Hastalıklarından Korur
Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, obezite, kolesterol ve hareketsizlik gibi risk faktörlerini önler. Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını arttıran önemli nedenlerden biri olmuştur.
Egzersiz yaparken kaslar daha fazla oksijen alma ihtiyacı duyar ve kalp daha hızlı kan pompalar. Böylece dolaşım sistemine olumlu etki eder. Damarların gelişmesine olumlu etki eden egzersiz hareketleri ile vücudun her tarafına kanın daha kolay pompalamasına katkıda bulunur. Egzersiz sırasında kalori yakılarak vücut yağları azalır ve kan basıncına olumlu etki ederek kalp hastalıkları risklerini önler. Spor aynı zamanda duruş bozuklukları ve fizik tedavi rahatsızlıkları olanlar için iyi bir destektir.
Yapılan bir çalışmada:
Egzersiz yaparken kalbi besleyen ve beyne kan götüren damarlarda
dolaşım durumlarını incelemiş ve egzersizlerin kalbe ve beyne daha fazla kan gitmesini sağladığını bulmuşlardır.
3. Egzersiz Yapmak Obezite Riskini Azaltır
Obezite tüm toplumu ilgilendiren halk sağlığı problemidir. Çocuklardan yetişkinlere kadar en önemli problemdir.
Obez kişilerde,
İştahı azaltır,
Koroner kalp hastalığı riskini düşürür,
Zayıflamaya destek olur,
Yağ dokusunu azaltır,
Kilo verdikten sonra tekrar alınması önlenir.
Obezite ve Sağlıklı Yaşam Tedavisinde Egzersiz Ayrılmaz Parçadır!
Yapılan Çalışmalara Göre
İngiltere’de çocukların %25’I aşırı kiloludur. Televizyon seyrederken harcanan saatler ile çocuklardaki obezite arasında ilişki bulunmuştur.
Erişkinlerde yapılan birçok epidemiyolojik çalışmada
Kuzey İrlanda’da 12-15 yaş grubunda yapılan çalışmada; bireylerin % 15-23’ünde artmış kan basıncı, %12-25 ‘inde yüksek lipit profili ve %18-34’ünde aşırı yağ bulunmuştur. Ayrıca, çocukluk ve ergenlik grubunun yaklaşık %13’ünde yüksek kan yağ ve lipoprotein profiline sahip olarak aşırı kilolu olarak sınıflandırıldıklarını rapor etmiştir.
4. Dayanıklılığı Geliştirir ve Ruhsal Doyum Sağlar
Ruhsal durumu ve enerji seviyesini geliştirip insanın stresten uzaklaşmasına katkıda bulunur. Romatizmal hastalıkları önler. Kemik ve kaslarda olumlu etkisi ile yaşlanmaya karşı bedeni daha güçlü tutar. Kan basıncını düşürür ve vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.
5. Mutluluk Hormonunu Arttırır
Neuropsychopharmacology dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre,
Fiziksel aktivitenin serotonini artırması iki yolla gerçekleşir.
Birincisi, motor aktivite, beynin gönderdiği serotonin üretimi sinyallerinin sıklığını artırmasıyla olmaktadır. İkinci olarak da, düzenli egzersiz serotoninin öncül maddesi olan triptofan salgısını artırmaktadır. Tam mekanizma henüz çözülememiş olsa da, aerobik egzersizin serotonin düzeylerini artırdığı açıktır. Serotonin salgısının artmasıyla ilgili en mantıklı açıklama, vücudun spor yaparken kaslarda oluşan acıyı dindirmek için serotonin gibi nörotransmiterlerin üretimi için sinyal göndermesidir.
6. Spor Sosyal Yaşantıya ve Aile Hayatına Etkisi
Ailecek birlikte yapılan spor aynı zamanda ailenin birlikte vakit geçirmesine katkı sağlayacaktır. Kısıtlayıcı olmayan ortam çocuğun motor gelişimini arttıracak ve sosyalleşmesine yardımcı olacaktır.
7. İş Hayatında Performansı Arttırır
Özellikle masa başında çalışan bankacı, sekreter gibi işlerde uğraşan kişilerde fiziksel aktivite gün içerisinde az olmaktadır. Aynı zamanda gün içerisinde sürekli masa başında olmak duruş bozukluklarına ve yeme düzenini de etkilemektedir. Bu yüzden iş saatlerine uygun bir saatte yapılan spor ve fiziksel aktivite gün içerisinde işteki performansı artırdığı gibi aynı zamanda enerji dengesini kontrol edecektir.
8. Uyku Kalitesini Artırır
Gün içerisinde yapılan spor aynı zamanda uyku kalitesini etkilemektedir.Verimli bir şekilde uykusunu alan bir birey iş içerisindeki performansı artacaktır. Gün içerisinde öğrendiği bilgileri daha iyi bir şekilde algılama ,yorumlama ve kullanma becerisine sahip olur. Aynı zamanda gün içerisindeki uyku saati diğer biyolojik saatleri de etkilemektedir. Sabah geç uyanmak, geç kahvaltı yapmaya veya öğünü atlamaya neden olur. Beslenme durumunun bozulmasıyla devam eden bu süreç başta kardiyovasküler hastalıklar, obezite olmak üzere diğer hastalıklarında oluşmasına neden olacaktır.
9. Cinsel Verimliliği Artırır
Sporun cinsel yaşam üzerinde çok pozitif ve güçlü etkileri vardır. Spor yapmak beyni dinlendiren, ruh sağlığına olumlu katkıları olan vücut enerjisini arttıran bir aktivitedir. Spor stresten uzak tutar ve anksiyeteyi azaltır.
Oxford University Gazetesi’nde yayımlanan bir makaleye gore,
Bazı orta-yüksek yoğunluklu aerobik egzersizleri anksiyeteye olan duyarlılığını azaltabiliyor.
Anksiyete, depresyon ve problem çözme becerisi algısı üzerine düzenli sporun etkisi üzerine yapılan çalışmada,
Bu çalışma, düzenli spor yapma ile anksiyete, depresyon ve problem çözme becerisi algısı arasında önemli bir kesitsel ilişki olduğunu ortaya koymuş ve özellikle takım sporları yapma ile problem çözme becerisi arasındaki nedensel ilişkiyi değerlendirecek daha geniş kapsamlı çalışmalar için bir ışık tutmuştur.
Umarım yazımız sizin için bilgilendirici ve faydalı olmuştur. Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.