Diyet kelimesi toplumumuzda antipati toplamış bir kelime olsa da aslında diyet sağlıklı ve dengeli beslenme demektir. Diyet kelimesine karşı ön yargı oluşmasının en büyük sebeplerinden biri katı ve sürdürülebilir olmayan beslenme programlarıdır. Bu programlar sonucu kişi sağlığından olabileceği gibi büyük bir hayal kırıklığı ve motivasyon kaybı yaşar.
Yapılan çalışmalarda diyetteki başarısızlıkların en büyük sebeplerinden biri olarak motivasyon kaybı bulunmuştur.
Uzun dönemde başarılı bir kilo kaybı için motivasyon çok önemlidir. İnsanlar motive olmak için farklı yöntemler bulur. Sizi neyin motive ettiğini bulmak kendinizi tanımak en önemlisidir.
Öncelikle diyete neden başlamak istediğinize karar verin. Sizi kilo vermeye yada almaya iten sebepler neyse bunları belirleyip bir kağıda büyük harflerle yazın. Bu kağıdı diyet sürecindeyken görebileceğiniz bir yere asın. Bu kağıt amacınıza ulaşma yolunda motivasyonunuzu sağlamaya yardım edecektir.
Diyet sürecinde gerçekçi olun. Haftada 10 kilo vereceğim şeklinde yapılması çok zor yapıldığında ise sağlık problemlerine yol açacak hedefler belirlemeyin. Kendinizi hayal kırıklığına uğratmayın. 8 kilo vermeyi hedeflerken 4kilo verdiği için başaramadığını düşünüp verdiği kiloları alanlardan biri olmayın. Unutmayın sağlığınız için bir kilo bile eksik olmak sizin için iyidir.
Evde yüksek kalorili, işlenmiş gıdalar bulundurmayın. Eve alırsanız psikolojik olarak yemek isteyeceksiniz.
Kendinize etiket okuma alışkanlığı kazandırın. Marketlerdeki ürünlerin içeriklerini mutlaka okuyup en sağlıklı tercihi yapmaya çalışın.
Her gün tartılmayın. Kilo vermek isteyen kişilerin en çok yaptığı hatalardan birisi sık sık tartılmaktır. Bu durum önerilmeyen, motivasyonu düşüren bir yöntemdir. En doğrusu aynı tartı üzerinde haftada 1 kez kilo kontrolü yapmaktır.
Motivasyonunuz için kendinize sosyal bir destek bulun. Aileniz ya da yakın arkadaşlarınızdan birileriyle kilo verme konusunda konuşun onlardan bu konuda destek isteyin. Eğer diyeti bozacak bir şey yapmak üzereyseniz bu arkadaşınızı veya aile bireyinizi arayın onunla konuşun. Konuştukça, paylaştıkça kaçamak isteğinizin azaldığını fark edeceksiniz.
Sadece yemek düşünmeyi bırakın ve yaşayın! Gezin, etkinliklere katılın, sosyalleşin. Hayat sadece bir kerelik bunu unutmayın.
Kendinizin kontrol edebilmek adına beslenme günlüğü tutabilirsiniz. Gün içerisinde ne yediğinizi saat kaçta yediğinizi not alın. Gün sonunda nerde hata yaptığınızı görmenize yardımcı olacaktır. Bunların dışında beslenme günlüğünüze duygularınızı da kaydedebilirsiniz. Bu hangi durumlarda aşırı yemek yemek istediğinizi tanımlayacak ve bununla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.
Kendine eğlenebildiğiniz bir fiziksel aktivite bulun. Fiziksel aktivite kilo verme ve sağlıklı yaşam için oldukça önemlidir. Unutmayın en iyi egzersiz zevk aldığınız egzersizdir.
Günün veya haftanın motivasyon şarkılarını belirleyin. Kendinizi kötü hissettiğinizde, motivasyon kaybı yaşadığınızda o şarkıyı açın ve yüksek sesle söyleyin. Ne kadar iyi geldiğini göreceksiniz.
Profesyonel bir destek alın. Profesyonel bir destek almaktan çekinmeyin. İletişiminizin, etkileşiminizin iyi olduğu diyetisyen, psikolog ve bir spor eğitmeniyle çalışın. İşin profesyonelleri motivasyonunuzu artırır ve amacınıza ulaşmanıza yardım eder.
Kendinizi sevin! Kendinizi sevmeye başlamak için kilo vermeyi beklemeyin. Siz her halinizle güzelsiniz bunu unutmayın. Her durumda pozitif olmaya çalışın. Pozitif konuşun, pozitif yaşayın. Kötü söylemlerinizle kendi motivasyonunuzu düşürmeyin.
En önemlisi kendinize inanın. Hiç bir şey sizden ve sağlığınızdan değerli değil. Siz isterseniz her şeyi başarırsınız.