Diyabet, kandaki glukoz (şeker) düzeyini dengeleyen insülin hormonunun; eksikliği veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur.
Kronik hastalıklar içerisinde diyabet, her yaş grubu için tehdit oluşturan bir klinik tablo olarak öne çıkmaktadır. Özellikle hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranındaki artış, fiziksel aktivitelerde azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenlerden ortaya çıkan diyabetli birey sayısı her geçen gün artmaktadır.
Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun verilerine göre; 2013 Yılında dünyada 382 milyon birey diyabetli iken bu sayının 2035 yılında 592 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca diyabetli bireylerin %46’sının hastalığının farkında olmadığı, ek olarak 316 milyon kişinin ise diyabet için yüksek risk altında olduğu belirtilmektedir. Ülkemizde de halen yaklaşık yedi milyon vatandaşımızı etkilediği düşünülmektedir. IDF Diyabet Atlası verilerine göre her 11 yetişkinden 1’i diyabetli ve her 6 saniyede 1 kişi diyabet hastalığından hayatını kaybetmektedir. Sağlıksız modern yaşam koşullarının toplumda yaygınlaşması ile artık çok genç yaşlara hatta çocukluk çağına bile inen tip 2 diyabet aslında önlenebilir bir hastalıktır.
İşte Diyabet Gelişimini Önlemeye Yardımcı Olan Besinler:
1.TAM TAHILLAR
Doğru miktarda ve doğru kaynaktan alınan karbonhidrat tüketiminden korkmayın! Tam tahılların beslenmemizde bulunması kan şekerimizi dengeliyor ve böylece iştah kontrolümüz kolaylaşıyor. Diyabete karşı tüketebileceğimiz en doğru tahıl içeren besinler ; tam buğday, çavdar gibi yüksek posalı ve düşük glisemik indeksli ekmekler ve krakerler, karabuğday (greçka), yulaf ezmesi gibi besinlerdir. Özellikle yulaf ezmesi, içerdiği betaglukan sayesinde kan şekerini dengelerken ve kan kolesterolünü de düşürmeye yardım ediyor.
2.KURUBAKLAGİLLER
Kan şekeri seviyesini yavaş yükseltip yavaş düşürme özellikleri sayesinde diyabete dost besinlerdir. Yanına yoğurt ekleyerek tüketmek protein dengesini sağlayarak mide boşalma süresini de uzatmaya yardımcıdır. Yetişkin bireyler için önerimiz haftada ortalama 2 kez kurubaklagil tüketiminin sağlanmasıdır.
3.ÇİN TARÇINI
Yapılan birçok bilimsel çalışma düzenli tarçın baharatı tüketiminin kan şekerini dengelediğini göstermiştir. Çalışmalara göre; kan şekeri üzerinde etkili bileşenlerden biri olan sinnamaldehit oranı tarçın türlerinden Çin Tarçını’nda daha yüksek oranda bulunmuştur. Dolayısıyla diyabet hastaları için Çin tarçını tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Diğer bir bilgi de Çin Tarçınının etkisinin; diyabet tedavisinde kullanılan metformin etken maddesi ile aynı seviyede bulunmuş olmasıdır. Sonuç olarak ; düzenli olarak günde 1 çay kaşığı çin tarçını tüketmek diyabeti önlemeye yardımcıdır. Bunu süt ya da yoğurdunuza toz formunu ekleyerek ya da suyunuza, çayınıza çubuk formunu ekleyerek tüketebilirsiniz.
4.ZERDEÇAL
Bilimsel çalışmalar zerdeçalın bileşimindeki kurkumin adlı maddenin insülin direncini azalttığını ve kan şekerini düşürdüğünü göstermiştir. Zerdeçalı beslenmenizde meyvelere serperek, sebze yemeklerinize ve salatalarınıza ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.
5.YOĞURT
Yüksek kalitede protein ve karbonhidrat içeren yoğurdu ara öğünlerde de meyvenin yanında tüketerek kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz. Sadece karbonhidrat içeren bir öğünün yanında yoğurt tüketmek; o öğünün protein miktarını arttıracak ve midede besinlerin kalış süresini uzatacaktır. Böylece kan şekeriniz bir anda yükselmek yerine yavaşça yükselip dengede kalacaktır.
6.SARIMSAK
Birçok yemekte aroma verici olarak kullandığımız sarımsak; allisin ve quarcetin isimli antioksidan maddeleri içermektedir. Bu sayede kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur.
7.KAHVE
Gün içinde kontrollü miktarda tükettiğimiz kahve aslında bizi diyabetten koruyor! Kahve ile ilgili Los Angeles, Kaliforniya Üniversitesi tarafından yürütülen bazı araştırmalara göre (kontrollü) kahve tüketimi kandaki SHGB protein seviyesini yükseltiyor, bu da diyabet riskinin ortadan kaldırılmasını sağlayabiliyor.
8.BADEM ve CEVİZ
Yağlı tohumların içerisinde en fazla diyet lifini içeren badem ve cevizi diyabetten korunmak için günlük beslenmemize eklemeliyiz. Kalori değerleri çok da az olmayan bu besinlerden maksimum fayda sağlamak için günde 3 adet ceviz içi ve 6 adet çiğ badem şeklinde beslenme rutinimize eklemeliyiz.
9.ELMA
Meyveler, bol miktarda vitamin, mineral, su, posa, antioksidan maddeler içermektedirler. Elma, içerdiği yüksek miktarda flavonoid ve pektin sayesinde tokluk süremizi uzatmakta ve insülin salınımını dengelemektedir. Bu sayede kan şekeri metabolizması da düzgün çalışmaktadır. Sonuç olarak meyvedeki şekerden korkmamalı ve günlük beslenmemizde tükettiğimiz 2-3 porsiyon meyvenin 1 tanesinde elmaya yer vermeliyiz.
10.KUŞKONMAZ
Glisemik indeksi düşük ve posa içeriği oldukça yüksek olan kuşkonmaz bitkisi diyabeti önlemeye yardımcıdır. Antioksidan türlerini de oldukça fazla miktarda içeren bu bitkiyi sadece diyabete karşı korunmak için değil, kanserlere karşı korunmak ve kilo vermek için de beslenmemize eklemeliyiz.
Ayrıca online diyet paketlerimizede göz atmak isterseniz bu linke tıklayabilirsiniz.