We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Çocuğunuza Balık Sevdirme Yöntemleri

Çocuğunuza Balık Sevdirme Yöntemleri

Çocuklara balık sevdirme çok önemli. Balık denince aklımıza  ilk gelen omega 3’ten zengin olması! Her yaş grubunda bu kadar önemli olan omega 3 alımının çocuklarınız üzerindeki etkilerini  biliyor musunuz?

Çocuklara Balık Sevdirme Konusunda Neden Hep Omega 3 Üzerinde Vurgu Yapıyoruz?

Omega 3; vücudumuz  için çok gerekli olan ancak vücudumuzda üretilemeyen çok sağlıklı bir yağ asididir. Vücutta üretemediğimiz ve birçok faydasını bildiğimiz bu yağ asidinin en en en iyi kaynakları balık (özellikle somon,orkinos tipi ton balığı,  sardalya, alabalık, uskumru, hamsi ve istavrit  gibi yağ oranı yüksek balıklar),  ceviz, chia tohumu, keten tohumu gibi besinlerdir.

Bu besinlerin her birinden farklı oranlarda vücudumuza aldığımız omega 3’ün faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • İçindeki EPA ve DHA sayesinde antienflamtuvar etki dediğimiz iltihaplanmayı giderici etkiye sahiptir.
  • Yetişkinlerde de çocuklarda da sinir sistemi üzerinde çok olumlu bir etkisi olduğu ve sinir hücrelerini beslediği için depresyon üzerinde etkilidir.
  • Çocuklarda da depresyon görülür mü demeyin! Çocuklarda da farklı sebeplerden dolayı dönem dönem depresyonlar görülmektedir. Çocukluk çağı depresyonlarında sık görülen iştah bozuklukları durumundan kurtulmak için omega 3 yağ asidi tüketmek  faydalı olabilir. Yapılan çalışmalarda çocuklarda haftada 2 porsiyon balık tüketmek depresyonu önlemede etkili bulunmuştur.
  • Özellikle yağda çözünen D vitamininin emilimini olumlu etkiler. Plazma D vitamini düşük bireyler  için haftalık beslenmelerinde  daha sık  tüketilmelidir.
  • Omega 3 içeriğinden yararlanmak için pişireceğiniz balığı haftanın belli günlerine yerleştirip beslenme düzenini o şekilde oluşturursanız çocuğunuz menüdeki farklılığı hissedecek ve daha çok ilgisini çekecektir! Ya da tabaktaki sunumu ya da pişirme şekli ile siz daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz!
  • Omega 3 beyin hücrelerinin duvarlarını koruyan bir yağ asididir. Bu sayede; yetişkinlerde nörodejeneratif hastalık türlerinden olan Demans, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Çocuklarda ise çok daha önemli  olup okul başarısı üzerinde etkilidir.
  • Annenin gebeliğinden itibaren düzenli omega 3 tüketimi bebeğin sağlıklı beyin ve omurilik yapısının gelişmesini sağlarken; ek besinlerden sonraki dönemde başlanılan balık tüketimi ile çocuğunuzun hafıza hücreleri çok daha hızlı yenilenir.
  • Düzenli tüketilen omega 3; beyin gelişimini desteklediği gibi retina sağlığını da korur.
  • Çocuğunuzun ilerleyen yıllarda daha sağlıklı bir iskelet sistemine sahip olmasını, kemik ve eklem hastalıklarına yakalanmamasını istiyorsanız mutlaka beslenmesine omega 3 ‘ten zengin balığı eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Çocuğunuzun Omega 3’ün Bu Özelliklerinden Maksimum Fayda Sağlayabilmesini İstiyor Ancak Bir Türlü Balığı Ona Yediremiyor Musunuz?

 

İşte bu konuda dikkat etmeniz gerekenler :
  1. Doğru pişirme yöntemi uygulayarak balıktan sadece omega 3 değil tüm gerekli besin öğelerini almasını sağlamak sizin elinizde! Buğulama, fırınlama, haşlama ya da yağsız tavada pişirme en ideal yöntemlerdendir.
  2. Birlikte hazırlamayı ve pişirmeyi deneyin! Böylece hem eğlenceli bir etkinlik yapmış hem de ona hazırlama aşamasında faydalarını anlatma fırsatı bulmuş olacaksınız. Unutmayın; hazırlarken kendisi emek verdiği için tüketirken de bunu göz önüne alacaktır.
  3. Balığın kılçıksız olmasına önem verin, aksi takdirde ağız içine ve diğer iç organlarına zarar verebilir!
  4. Balık pişerken ya da tüketilirken tuz, mayonez ya da ağır soslar yerine ; limon, defne yaprağı, nane ya da kuru baharatlar ile lezzetlendirilmelidir. Çocuğunuzda deneme yöntemiyle hangi baharatı daha çok sevdiğini gözlemleyebilirsiniz. Alerjen baharatlara karşı dikkatli olun!
  5. Balıkta C vitamini oranı düşüktür. Bu nedenle tüketirken ve çocuğunuza sunarken C vitamininden zengin olan doğal limon suyu ya da limon dilimleri , belki yanında brokoli dilimleri ile keyifli tabaklar hazırlayabilirsiniz !
  6. Mısır ununa bulanmış, kızartılmış ya da  hazır olarak nugget şeklinde satılanları tercih etmemeniz gerektiğini hatırlatalım…
  7. Kontaminasyon açısından riskli kabul edildiği için (bakteri, virüs ve parazit içeriği nedeniyle) çiğ balıkların yetişkinlerde çok sınırlı tüketimini önerebiliriz belki ancak çocuklarda hassas sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı düşünülerek önerilemektedir.
  8. Tüm bunları göz önüne alarak balığı çocuğunuzun beslenme planına uygun şekilde planlayıp haftada 2-3 kere uygun porsiyonlarda tüketmesini sağlamak  en idealidir.

İşte Çocuğunuza Balığı Sevdirecek Bir Tarif:

 

Fırında Balık Köftesi :

Malzemeler:

1 adert mevsim balığı

1 orta boy soğan

1 yumurta

1 dilim tam tahıllı ekmek içi

1 adet kabak (mevsime uygun olarak değiştireceğiniz bir sebzeyi de kullanabilirsiniz)

1 diş sarımsak

1 diş soğan

Sevdiği çeşit peynirden bir porsiyon

1 çorba kaşığı tereyağı

1tatlı kaşığı zeytinyağı

Sevdiği baharartlar (kimyon çok yakışır)

Yapılışı:

Balığı haşlayın, kılçıklarını iyice temizleyin ve parçalayın. Küp küp doğradığınız soğan + rendelenip suyu sıkılmış  kabak + ekmek içi + tuz ve baharatlar (1 tatlı kaşığı himalaya tuzu ) + yumurta + peyniri (tüm malzemeleri) güzelce balıkla birlikte yoğurun. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine köfte şekli vererek yerleştirin.  Önceden ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar 180 derecede pişirin.  Afiyet olsun …