Chia Tarihi
Chia tohumu M.Ö 3500 yıllarında insanlar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Chia aslında adını maya dilinde “güç” anlamına gelen kelimeden almıştır. Aztekler’in en önemli besin kaynağı olan chia tohumunun kökeni Meksika ve Guetemala’nın bereketli topraklarında yetişen bir adaçayı türünün (Salvia hispanica) tohumlarıdır.
Besinsel Özellikleri
Chia’nın besinsel özelliklerine baktığımızda zengin protein, yağ, lif, kalsiyum, antioksidan içermektedir. Tiamin, niasin, demir, magnezyum, fosfor, çinko da içeriğinde bulunmaktadır. Bunun yanında bitkinin tohumu bitkisel omega-3 (alfa-linolenik asit (ALA) ) içerir. Omega-3 deposu olarak bilinen somondan da daha yüksek oranda omega-3 içerir. Aynı zamanda chia yüksek miktarlarda omega-6 içerir. Her insan, bu esansiyel yağ asitlerinden yüksek miktarlarda tüketmelidir çünkü esansiyel yağ asitleri yeni hücreler oluşturmak ve vücudun çeşitli işleyişlerini düzenlemekle görevlidir.
Chia tohumu aynı zamanda kalsiyum içerir ve aslında her 28 gramında ihtiyacınız olanın %18’ini karşılar. Bu da yağsız süte göre 3 kat daha fazla miktarda kalsiyum içerdiğini göstermektedir. Kalsiyum eksikliğinin osteoporoz hastalığına yakalanma riskini arttırdığını düşündüğümüzde özellikle menopoz dönemi kadınlarda tüketilmesi önerilmektedir.
Chia tohumu ortalama 2 yemek kaşığı; 11 gram lif içeriğine göre, günlük önerilen lif ihtiyacınızın yaklaşık yarısını karşılamaya yeterli olur. (önerilen günlük lif tüketim miktarı 20-35 gram ) Lif, sağlığın her yönü için hayati bir besindir ve özellikle kilo kaybı ve sindirim için çok yararlıdır. Lifler sindirimi yavaşlatmaya yardımcı olur ve sindirim sistemindeki sıvıları genişleterek tok hissetmenizi sağlar.
Baskın bir tadı olmayan chia tohumu bütün yiyecek ve içeceklerin içine eklenebilir. Tahıllarla birlikte, sosların içine, sebzelere, yoğurdun içine, içeceklere eklenebilir. Su ile karıştırılıp jel haline gelmiş şekli puding ve çorbalarda kullanılabilir.
Chia tohumunun kilo vermeye katkısı aslında sıvı besinler ile temas ettiğinde oluşan jel yapının tok kalmaya yardımcı olmasından kaynaklanmaktadır. Her besin gibi chia tohumunda da porsiyona dikkat edip günlük 2 yemek kaşığını geçmeyerek tüketilirse beslenmenizde çeşitlilik oluşturarak kilo verme sürecini keyifli hale getirmiş olursunuz.
Besin öğeleri içeriğine bakıldığında kalp sağlığı, kemik sağlığı, sindirim sistemi ve kalp hastalıklarına fayda sağlamaktadır.
100 gram chia; 486 kalori enerji, 42.12 g Karbonhidrat , 34.4 g Diyet posası , 30.74 g Yağ , 16.54 g Protein içermektedir.