Çocuklarda Besin Alerjisi
Çocuklarda besin alerjisi bağışıklık sisteminin aslında zararsız olan bir besin maddesini, zararlı bir madde olarak algılamasıdır. Vücut buna yanıt olarak savunma sistemini harekete geçirir.
Besin alerjisi; anne karnında da, bebeklikte de, çocuklukta da, yetişkinlikte de görülebilir. Genetiktir. Aileden 1 kişide bile görülse, bebeğin alerjik olma riski %20’dir.
Yüzde ve vücutta kızarıklık, dudaklarda ve gözlerde şişme, burun akıntısı, öksürük, egzama, kusma, ishal hatta hırıltı ve nefes darlığı bebeklerde alerji belirtileridir.
Bebeklerde besin alerjisini anlamanın en iyi yolu deneme yoludur. Bir besini verdiğinizde bebeğinizin tepkilerini iyi gözlemlemeniz gerekir; zaten bebeğiniz herhangi bir alerji durumunda hemen tepki gösterecektir.
En sık besin alerjisi ile karşılaşılan gıdalar: yumurta, inek sütü, balık, et, kuruyemişler, bazı meyve ve sebzeler, bazı baharatlar, çikolata gibi gıdalardır.
Besin Alerjisi Olan Çocuğa Ne Yapılmalıdır?
Tepkilerinden emin olduktan sonra hemen doktora danışılmalı ve tanı koyulması beklenmelidir. Tanı koyulana kadar geçen süreçte bebeğe o riskli besin verilmemelidir. Tanı kesinleşip tedavi başladığında ise dikkatli davranılmalı ve o besin bir daha verilmemelidir.
Alışverişlerde ve paketli ürünlerde dikkatli davranılmalı, etiket okuma alışkanlığı edinilmelidir.
Eğer çocuğun yaşı müsait ise ona mutlaka anlayacağı dilden anlatılmalı; eğer okula gidiyorsa öğretmenine bu konuda bilgi verilmelidir.
durumu takip amacıyla belirli aralıklarla alerji testi tekrarlanabilir, düzenli sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır.