We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

DİYET YAPARKEN 9 ADIMDA MOTİVE OL

DİYET YAPARKEN 9 ADIMDA MOTİVE OL

Bu yazımda sizlere ‘Diyet’ yaparken nasıl daha iyi bir şekilde motive olup istediğimiz hedef kiloya daha başarılı bir şekilde ulaşacağımızı paylaşmak istedim. Fakat öncesinde gelin beraber ‘Diyet’ in aslında ne demek olduğuna bakalım.

Diyet, kelime anlamı olarak dengeli ve sağlıklı beslenmek demektir. Ve dolayısıyla ilk olarak iyi bir motivasyon ile önce hedef kilomuza ulaşmak ve daha sonrasında da bu beslenme tarzını hayatımızın bir parçası olarak devam ettirmeyi hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz. Ancak katı ve sürdürülebilir olmayan beslenme programları diyet kelimesine karşı bir ön yargı oluşturmaktadır. Katı ve sürdürülebilir olmayan beslenme programları insan sağlığını tehlikeye atmakla beraber, amaç dışına çıkan beslenme programlarıyla insanların motivasyonunu kaybetmesine ve amaçlarına ulaşamamalarına neden olabilmekte. O zaman hadi gelin size motivasyon sırlarımdan bahsedeyim.

 

    Öncelikle Geçici hedeflerden uzak durun!

Amacınızı net bir şekilde belirlemelisiniz. Amacınızı belirlerken 1 ay sonra olan tatilde daha ince gözükmek veya 2 ay sonra olan düğünde almak istediğiniz elbiseye girebilmek gibi geçici hedefler koymaktansa, tam olarak hayatınızın her zamanında hem sağlıklı hem de fit bir görünümde kalmak amacıyla gerçekçi ve uzun vadeli bir hedef koyun.

 

    Hedefe giden yolda sabırlı olun; ekip çalışmasının gücüne inanın   

Gerçekçi bir hedefe odaklandınız ve diyet sürecinize ilk adımı attınız. Şimdi sırada sabırlı olabilmekte. 1 haftada 5 kilo gibi gerçekçi olmayan yaklaşımlardan uzak durmayı zaten gerçekçi bir hedefe odaklanarak başardık. Ve bir de yasaklarla dolu bir beslenme alışkanlığına ani bir geçiş yapmamak gerekli. Diyetisyeninizle birlikte bu kararı en doğru şekilde verin ve ekip olmanın gücüne inanın.

  

    Doğru alışveriş yapın

Mutfak alışverişlerinizi düzenlemek, alışverişten önce liste yapmak, farklı sebze ve meyveleri listenize ekleyerek menülerinizi çeşitlendirmek ve renklendirmek hem alışverişinizde hem de beslenmenizde bu süreçte faydalı olabilir. Eve yüksek kalorili ve işlenmiş gıdaları almamak için de liste yapmanız oldukça önemli. Evde hazır paketli ve yüksek kalorili besinlerin olduğunu bildikçe yemek isteyeceksiniz. Bu hazır gıdalar yerine evinizde daha sağlıklı ve hafif atıştırmalıklar bulundurmanızı tavsiye ederim. Ürünlerin etiketlerine bakarak besin değerlerini ve enerji içeriklerini rahatlıkla görebilirsiniz. Etiket alışkanlığı kazanmak diyet süreci içerisinde bize yardımcı olur. Ve size burada ufak bir bilgi vermek istiyorum. Paket ürünler alırken içindekiler kısmına bakarak o ürünün ne kadar işlendiğini öğrenebilirsiniz. Mesela eğer içindekiler kısmında 5-6 taneden fazla madde yazıyorsa aslında bu ürünü tüketmemelisiniz demektir çünkü bu sayı o gıdanın işlenme ve katkı maddesi oranın artığını bize gösteriyor. Ayrıca bir ufak tüyo daha; içindekiler kısmının ilk sırasından son sırasına doğru almış olduğunuz gıdanın içinde hangi katkı maddesinin daha çok olduğunu görebilirsiniz. (örn; çikolataların birçoğunda şeker önce yazar kakao daha sonra gelir. Bu şekerin kakaodan daha fazla olduğu anlamına gelir.)

 

      Renkli beslenin

Elinizden geldiği kadar diyetinizi çeşitlendirmeye ve renklendirmeye çalışın. Bir önceki madde de bahsettiğim gibi alışverişinizi planlarsanız daha renkli bir beslenmeye geçiş yapma olasılığınız artar. Katı ve sürekli aynı besinlerin olduğu bir diyet sizin motivasyonunuzu azaltabilir. Renkli diyet’in 5 renginden faydalanın; her gün bu renklerin her birinden tüketmeye çalışın.

 

          Her gün tartılmayın  

Her gün tartılmak diyette motivasyon düşürücü bir hareket olabilir. Haftada bir kez, sabit bir gün ve aynı tartıda, aynı kıyafetle, aynı tokluk düzeyinde tartılmak ağırlık yönetimi için daha doğru olacaktır.

 

   Su içmeyi unutmayın      

Yeterli su tüketimini sağlamak hem sağlığımız için; hem de motivasyonumuz için çok önemlidir. Yetersiz su tüketimi, halsizlik, baş ağrısı, isteksizlik yapabilir; bu durum motivasyonunuzun düşmesine sebep olabilir. Kendinizi su içmeye alıştırın. Eğer ‘su içmeyi unutuyorum’ derseniz de çalışma masanıza not asabilir veya akıllı telefonunuzdan su hatırlatma uygulamaları kullanabilirsiniz. Zayıflama diyetindeyseniz ve değilseniz bile günde 8-12 bardak arası tüketmeye çalışın.

 

Hareket edin        

Fiziksel aktiviteniz sizi düzenli beslenmenizle birlikte daha enerjik hissettireceğinden dolayı hem diyet motivasyonunuz artacaktır hem de hareket etme, spor yapma motivasyonunuz yüksek seviyelerde olacaktır. Sevdiğiniz ve keyif aldığınız, sürdürebileceğiniz bir aktiviteyi tercih etmeniz motivasyon sürecinizi artırabilir.

 

 

 

 

    Beslenmenizi not edin

Beslenme günlüğü tutabilirsiniz. Yediklerinizi not etmeniz, sizi daha kontrollü yemek yemeye motive edecektir. Aynı zamanda yanlışlarınızı görmenize de fayda sağlayarak daha renkli beslenmenize de yardımcı olacaktır.

 

Profesyonel destek alın

Profesyonel bir destek almaktan çekinmeyin. İletişiminizin, etkileşiminizin iyi olduğu diyetisyen, psikolog ve bir spor eğitmeniyle çalışın. Öncesinde mutlaka bir doktora muayene olun. İşin profesyonelleri motivasyonunuzu artırır ve amacınıza ulaşmanıza yardım eder. Ve unutmayın bu bir ekip işi.