Kilo vermek kadar kilo korumak da çok önemlidir. Kilo koruma programında yapılması gereken sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmektir. İyi bir menü planlarsanız kilonuzu çok iyi korursunuz. Örneğin bir menüde hem et grubu hem tahıl grubu hem sebze grubu hem de süt yoğurt grubundan besin olmalıdır. Örnek olarak mantı yiyerek de kilonuzu koruyabilirsiniz. Kıymalı mantının yanında salata ve bir kase yoğurt ile güzel bir menü oluşturabilirsiniz. Çorba aldığınız bir menüde ekmek veya bulgur pilavı tüketmeyerek tahıl grubunu dengelerseniz kilonuzu korumanız için bu beslenme şekli yardımcı olur. Dolayısıyla kilo korurken yüksek kalorili besinleri daha az tüketmek, miktarı azaltmak ve sık beslenmek size yardımcı olacaktır. Bol bol su içerek ve yürüyüş yaparak da kilo verme sürecini destekleyebilirsiniz.
Dengenin yanı sıra bazı besinler var ki iştah kontrolünde bizim yardımcılarımız.
Bu besinlerden bir tanesi de yumurta. Yumurta, dolgunluk hissi üzerinde güçlü bir etkiye sahip, besleyici, yüksek protein içeren mucizevi bir besin. Tam bir yumurta vücudunuzun üretemediği 9 aminoasitin tamamını içeriyor ve bu amino asitler sindirildikten sonra bağırsaklarınızdaki iştah bastırıcı hormonların salınmasını tetikliyor. Kolesterol yüksekli gibi bir probleminiz yoksa günde 1 adet rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Doğal yoğurt doğanın bize sunduğu en büyük nimetlerden biridir. Başta mide ve bağırsaklar olmak üzere düzenli tüketildiğinde vücudun her bölgesine faydalı olan yoğurt aynı zamanda kilo vermeye de yardımcıdır. Diyet yapıyorsanız lifli gıdalar tüketmenin önemi büyüktür. Yulaf ezmesi bu gıdalardan en kolay bulunan ve en faydalı olanlarından biridir. 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi 1 dilim ekmeğe eşittir.
Tarçının kilo kaybı üzerindeki en büyük etkisi kan şekerini düzenleyici özelliği sayesinde olmaktadır. Bu özelliği sayesinde tarçının özellikle çay şeklinde demlenerek veya suların içinde tüketilmesi hem tokluk hissi yaratmakta hem de ani şeker krizlerini önlemektedir.
Mide ve bağırsaklara etki ederek sağlıklı çalışmalarını sağlayan bir diğer besin maddesi de keten tohumudur. Ketene tohumu ayrıca omega-3 yönünden de zengindir. Günde 1 tatlı kaşığı kadar yoğurtlarınızın içinde tüketebilirsiniz.
Badem ceviz gibi kuruyemişler yağ bakımdan zengin oldukları için doğru miktarda tüketilmesi gerekiyor. Doğru porsiyon kontrolünde vitamin ve omega-3 gibi faydalı yağ asitlerinden zengin bu kuruyemişler, kilo vermeye yardımcı oluyor.
Yeşil yapraklı sebzeler arasında kara lahana, lahana, ıspanak ve pazı gibi aşırı faydalı yeşillikleri koyabiliriz. Bunlar içerdikleri kalori ve karbonhidratlar bakımından düşük ancak lif bakımından oldukça yüklüdürler bu sayede tokluk süresini uzatarak kilo vermeye yardımcı olurlar.
Fasulye ve baklagiller kilo vermeniz için çok faydalı olabilir. Bu besinler tokluğa sebep olan iki besin maddesi açısından çok zengindir; protein ve lif.Aynı zamanda lif etkisi olan bazı dirençli nişastaları da içerirler. Bakliyatların tüketiminde asıl sorun birçok insanın bu bakliyatları sindirememesi veya sindirmekte zorlanmasıdır. Bu nedenle bu bakliyatların doğru şekilde pişirilip doğru bir şekilde hazırlanması ciddi önem taşımaktadır.
Elma sirkesi en popüler sirke türüdür. Salatalarda sos olarak sıkça kullanılır, hatta faydalarından dolayı çoğu insan elma sirkesini suyla seyreltip içer. Birçok araştırma elma sirkesinin kilo kaybı için çok faydalı olduğunu göstermektedir. Sebze salatanıza elma sirkesi eklemek iştahınızı azaltacaktır ve potansiyel olarak daha fazla kilo vermenizi sağlar.
Somon gibi yağlı balıklar son derecede sağlıklı ve doyurucu gıdalardır. Sizi az bir kaloriyle saatlerce tok tutabilirler. Balıklar kaliteli protein, sağlıklı yağlar ve çeşitli besinlerle doludur.
Bu besinleri doğru porsiyon miktarlarıyla tüketmek tokluk sürenizi uzatarak kilo kontrolüne yardımcı olurlar.