Market alışverişi yaparken alışveriş yapan diğer kişilerin sepetlerine bakmaktan alıkoyamam kendimi. Bir kişinin/ailenin nasıl bir beslenme alışkanlığı olduğunu anlamak için market arabasına/sepetine bakmanız yeterli! Market arabasında hazır gıdalar çok sayıda mı; şekerli ve yağlı besinleri almış mı; süt-yoğurt ürünlerinden sepetinde ürün var mı, meyve sebze alışverişi yapmış mı; vs. vs. Maalesef çoğu market arabasında sağlıksız ve kilo almaya sebep olabilen besinleri/ ürünleri görüyorum. Yağ ve şeker içeriği yüksek besinlerin yer aldığı, posalı besinlerden maalesef ki çok yetersiz olan alışveriş sepetleri ve arabalarına ramazan ayında daha sık rastlar oldum.
Aç karnına alışverişte daha kalorili besinlere yöneliyoruz ve daha çok miktarda yiyecek alıyoruz!
Malum günler epeyce uzun ve oruç tutarken uzun süre aç kalıyor vücut. İftara doğru saatlerde markette insanların çılgınca alışveriş yaptığına şahit oluyorum. Bu saatler yiyecek alışverişi için doğru seçilmiş saatler değil. Çünkü; açken alışverişe çıkmak demek, normalde tokken aklınıza bile gelmeyecek besinleri/ürünleri de alabilirsiniz anlamına geliyor. Açken gözümüz dönebiliyor ve özellikle düşmüş olan kan şekerimiz şekerli besinlere bizi yöneltiyor. Örneğin; tok karnına alışverişe çıktığımızda şekerpare, baklava, künefe gibi şerbetli ve bu mevsim için oldukça ağır olan tatlılar yerine dondurma, güllaç, vb. daha hafif tatlılar tercih edilir. Fakat aç karnına alışveriş yaparken daha ağır ve şekerli besinlere yönelebiliyoruz. Düşmüş olan kan şekerimiz yükselmek istiyor ve bize ‘Daha fazla şeker al!’ diyebiliyor. Farkında olmadan yaptığımız bu yanlış yönelme, aldığımız besinlerin çeşidinde olduğu kadar miktarında da oluyor. Örneğin; 1 porsiyon tatlı allacakken; aç karnına alışverişe çıktığımızda ‘bulunsun’ mantıı ile 1kg. tatlı alabiliyoruz. Yapılan bilimsel çalışmalar da bu bilgiyi doğruluyor. Açken daha kalorili besinlere yöneliyoruz ve daha fazla sayıda almak istiyoruz. İşte bu yüzden yiyecek alışverişinizi tok karnına yapınız. Özellikle de ramazan ayında!
İftardan sonra alışverişe yürüyerek gidin!
İftardan ortalama 1 saat sonra evinize yakın olan bir markete tercihen yürüyerek giderek alışverişinizi yapmak, fiziksel aktivitenizi arttırmaya katkıda bulunacağından kabızlığa karşı ve kilo kontrolü açısından da sizi rahatlatacaktır. Böylece hem daha bilinçli yiyecek alışverişi yapacaksınız; hem de günlük sporunuzu aradan çıkartacaksınız.
Alışveriş listesi kullanın!
İftar öncesi de olsa; sonrası da olsa market alışverişi yaparken ‘Alışveriş listesi’ kullanılmalı. Ben hem online diyet danışanlarımın hem de ofiste görüştüğüm danışanlarımın diyet programlarına özel alışveriş listesi de hazırlıyorum. Siz de ihtiyaçlarınızı evde belirleyip bir kağıda not alın. Bu not ile alışverişe çıkın ve listenizdeki ihtiyaçlarınızı alıp abur cubur reyonuna uğramadan alışverişinizi bitirin. Evinizde abur cubur besinler olmaz ise siz de tüketmemiş olursunuz. İnanın bana ‘alışveriş listesi’ ile market alışverişi yapan kişiler, ideal kilolarını çok daha rahat koruyorlar.
Uzman Diyetisyen
İpek AĞACA ÖZGER
İnstagram: diyetisyenipekagaca
Youtube: Diyetisyen İpek Ağaca