We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Keten Tohumu

Keten Tohumu

Keten Tohumu Nedir?

Son yıllarda tüketicilerin sağlıklı yaşam sürme isteğinin artması ve sağlıklı beslenme bilincinin gelişmesi ile ilgileri üstüne çeken keten tohumu sağlıklı bileşenlerden oldukça zengin bir bitkisel kaynaktır.

Sağlıklı yağlardan, posadan ve antioksidanlardan zengin olan bu tohum, lif, protein, lignanlar ve ALA veya omega-3 olarak da bilinen esansiyel yağ asidi alfa-linolenik asit içerir. Keten tohumu genellikle ‘’fonksiyonel gıda’’, ‘’biyoaktif gıda’’ veya ‘’endokrin aktif gıda’’ olarak gruplandırılır.

Keten tohumu içerisindeki besin maddeleri diyabet, kanser ve kalp hastalığı riskini düşürmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle sağlık amacıyla ulaşmak için tüketilebilecek bir yiyecek olarak düşünülür.

Tüketilmeli mi?

Bitkisel ürünlere dayalı beslenmenin kronik hastalık, özellikle kanser riskini azaltabildiğine dair çok sayıda klinik deneme verileri vardır. Beslenme uzmanlarınca tahıl, taze sebze ve meyveler bakımından zengin, hayvansal et ve yağ oranının azaltıldığı diyetleri önerilmektedir. Keten tohumu ise bu açıdan bakılınca α-linolenik asit ve iyi kaliteli protein bakımından zengin olmasının yanı sıra, flavonoid, lignan ve fenolik asitler gibi fitokimyasalların da doğal kaynağı durumundadır.

Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü, kanser önleyici gıdalar arasına aldığı ve üzerinde çalışılmasını öngördüğü 6 bitkisel materyalden birisi olarak keteni belirlemiştir. Keten tohumu genel olarak öğütülmemiş (tüm) tohum , öğütülmüş tohum ve keten tohumu yağı halinde bulunur. Keten tohumunun 3 halinin de tüketimi önerilmektedir.

Kanserden Koruyucudur

Omega -3’ün kanser hücrelerinin büyümesini bozduğu ve gelişmelerini önlediği düşünülmektedir. Omega-3 yağlarını tüketmek, farklı kanser türlerine karşı korunmaya yardımcı olabilir. Keten tohumu yağı, yağ asitlerinin yaklaşık %55’ini oluşturan omega-3 (n-3) yağ asitlerinden a-linolenik asidin (ALA) en zengin kaynaklarından birisidir. Keten tohumu lignanları, özellikle de sağlıklı bir diyetle beraber ve yaşam biçiminin bir parçası olarak yaşam için tüketilirse, çeşitli kanserlere karşı korunmasına yardımcı olabilir. Meme kanseri önlemeyle ilgili birçok çalışma yapılmış ve diyetteki keten tohumu artışının göğüs kanseri riskini azalttığını ortaya koyan büyük bir çalışma bulunmaktadır. 2008’de yayınlanan 161 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, keten tohumu tüketen, özellikle de erkekler düşük yağlı bir diyet ile tüketilirse, prostat kanseri tümörlerinin büyümesini durdurduğu sonucuna varılmış.

Omega-3’ten Zengindir

Omega-3 yağ asitleri vücutta nabız dahil kan basıncı, bağışıklık sistemi gibi fonksiyonları yerine getirir. Eksikliğinde yavaş büyüme, görme zayıflığı, öğrenme yeteneğinde zayıflık, kol ve bacaklarda uyuşukluk hissi ve davranış değişiklikleri görülür.

ALA ve diğer omega-3 yağ asitleri üzerine yapılan araştırmalarda, eikosanoidlerin kardiyovaskuler hastalıklara karşı koruma sağladıkları saptanmıştır.

Kötü Kolesterolü Düşürür

Keten tohumu fitosterol içermektedir. Fitosteroller yapıda kolesterol ile benzer moleküllerdir ancak bağırsakta kolesterol emilimini önlemeye yardımcı olurlar. Bu besinleri içeren gıdalar yemek vücudun LDL veya “kötü” kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.

2010 yılında Iowa Eyalet Üniversitesi Beslenme ve Sağlık Araştırmaları Merkezi araştırmacıları, günde en az 3 yemek kaşığı keten tohumu tüketen ve en az 150 mg lignanlar dahil olmak üzere, kolesterol düzeylerine olan etkisini inceledi. Erkekler 3 ay sonra kolesterol düzeylerinde yaklaşık yüzde 10’luk bir düşüş gördüler. Bununla birlikte, kadınlar üzerinde aynı etkiye sahip değildi. Iowa araştırmasına önderlik eden Prof. Suzanne Hendrich, farklılığın kadınlarda daha düşük erkeklerdeki testosteron düzeylerinden kaynaklanabileceğini öne sürdü.

2008 yılında, 55 Amerikalı kadın menopoz geçirmiş bir çalışma, günlük 30 g keten tohumu alımının LDL kolesterol düzeylerini yüzde 10’a kadar düşürdüğünü ileri sürdü.

Enerji Üretimini Sağlar

Yine keten tohumunun içerdiği yağ asitleri (omega 3-6-9) vücut sıcaklığının korunması, miyelin kılıflarının yapılması, dokuların korunması ve enerji üretimi için hayati önem taşımaktadır.

Menopoz Döneminde Yardımcıdır

2005 yılında 30 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, 40 günde bir keten tohumu tüketmenin menopoz sırasında östrojen tedavisi kullanmayan kadınlarda sıcak basmalarının görülme sıklığını veya şiddetini azaltabileceğini önermektedir.

Menopoz dergisinde yayınlanan 188 kadına ilişkin bir araştırma, 400 mcg lignan’ı temsil eden 40 g keten tohumu alımının ateş basması semptomlarını yaklaşık yarı yarıya iyileştirdiğini buldu.

Diyabete Yardımcı

Lignanlar ve diğer fito östrojenlerin bir anti-inflamatuar etki nedeniyle diyabet gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Keten tohumu serbest oksijen radikallerinin miktarını azaltarak hiperkolesterolemik atherosiklerosis gelişimini önlemektedir. Yapılan çalışmada günde 3 g keten tohumu yağı ile beslenen yetişkinlerde kan glukoz düzeyinin artmadığı görülmüştür. Lakin keten tohumun diyabet semptomları üzerindeki faydaları belirsizliği korumaktadır.

Bağırsakları Çalıştırır

Keten tohumu, suda çözünen hem çözünebilir elyaf hem de suda çözünmeyen çözülmeyen lif açısından zengindir. Bu yüzden kronik kabızlığa karşı da kullanılır. Çok etkili müshil ilaçlarının sürekli kullanımının bağırsak mukozasını tahriş etmesi neticesinde organizma için gerekli olan özellikle potasyum gibi minerallerin kaybına neden olurken keten tohumu yağı kullanımında bu etkilerin söz konusu olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte çok fazla keten tohumu ishale neden olabilir.

Keten tohumu proteini kan glukozunu iki farklı yolla etkileyebilmektedir; insulin salgısını teşvik ederek glisemik indekste azalmaya neden olabilir, polisakkaritlerle interaksiyona girerek gıdaların glisemik indeksinde etkili olabilir. Keten tohumunun kabuklarında bol miktarda lignan bulunmakta ve en yakın rakibinden bile 100 kat daha fazla lignan içermektedir.

Özetle keten tohumu, lif, lignanlar ve insan sağlığı için gerekli olan iki omega-3 yağ asidi olan linoleik asit ve alfa-linolenik asit (ALA) için mükemmel bir kaynaktır. Kansere karşı korunmada, kolestrol düşürme ve kalp sağlığını geliştirmede,kabıklıkta olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Kan şekerini de iyileştirdiği düşünülmesi rağmen belirsizliğini korumaktadır.

Keten tohumunun besin değerine aşağıda ulaşabilirsiniz.

100 g keten tohumu 534 kkal

42 g yağ

29 g karbonhidrat

18 g protein

27 g lif

2.6 g şeker içermektedir.

 

Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için aşağıya yorum bırakabilirsiniz.