We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Spirulina Nedir? Sprilunanın Özellikleri Nedir?

Spirulina Nedir? Sprilunanın Özellikleri Nedir?

Son zamanlarda bireyler sağlıklı beslenme üzerine oldukça ilgilenmektedir. Gıdaların organik, yağsız, tuzsuz olarak sınıflandırılmasının dışında birçok takviye kullanımı trend haline gelmiştir. İnsanın doğa da mucize besin arayışı spirulinanın keşfiyle devam etmektedir.

NASA astronotlara besin tableti yapılması amacıyla spirulina üzerinde yapılan ilk çalışmalara öncülük etmiştir. Astronotların uzayda besin değeri ve enerji olarak yeterli beslenebilmesi ancak porsiyonu büyük olmayan, kolay tüketilen besinler yemesi önemlidir. Bu anlamda sprirulina gibi besinsel çalışmalarını Alabama Üniversitesi ile birlikte sürdürmüştür.

Spiriluna Nedir?

Spirulina mineralli sularda, tropikale yakın iklimlerde yetişen, spiral yapıda, mikroskobik bir mavi-yeşil yosun (alg) olarak da bilinen siyanobakteriler cinsinden bir tür su yosunu türüdür. Okyanuslarda ya da tatlı sularda yetişen farklı türleri vardır. Spirulinanın insanlık tarafından kullanımının Aztek ve Maya’lar kadar eskilere dayandığı bilinmektedir.

Günümüzde adını sıkça duyduğumuz bu bitkinin geçmişi 1500’lü yıllara dayanıyor. Ayrıca Çad gölü kıyısında yaşayan Kanembu kabilesi yerlileri de bu besini çok eski çağlardan beri kullanmaktalar. Avustralya Aborjinlerinin dayanıklılık kazanmak için çok tükettikleri spirulinanın önemli etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bilimsel anlamda spirulina üzerine çalışmaların başlaması ve ticari anlamda kültürlerinin yapılması 1963 yılında Fransız Petrol Araştırma Enstitüsü tarafından olmuştur. Daha sonra NASA astronotlarına besin tableti yapılması amacıyla bu yosun çeşidi üzerinde çalışmalar yapmış.

2000’li yıllarla birlikte Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafında bu besinin hem çocuklar hem de yetişkinler için çok faydalı olduğu kabul edilmiştir.

Sprilunanın Özellikleri Nedir?

Spirulinanın bu kadar faydalı bir bitki olmasının nedeni içeriğindeki vitaminlerin, minerallerin, proteinin biyoyararlanımının %90’lara ulaşmasıdır. %60-70 oranında protein oranıyla dünya üzerindeki en zengin ve kolay sindirilebilen tam protein kaynaklarından biridir.

Spirulina, balık eti (% 15-20), soya fasülyesi (% 35), süt tozu (% 35), yer fıstığı (% 25), taze yumurta (% 12) veya tahıllar (% 8-14) gibi doğal besinlerin çok daha üzerinde, % 60-70 protein içeriğine sahiptir.

Spirulinanın sahip olduğu yüksek proteine ek olarak, %20 karbonhidrat, %5 yağ, %7 mineraller ve % 3-6 arasında su (nem) vardır. Bundan dolayı spirulina, et veya süt ürünlerinden elde edilen proteinlerin tersine, düşük yağlı, düşük kalorili ve kolesterolsüz bir protein kaynağıdır.

Spirulinanın vejeteryanlar için önemi, B12 vitamini bakımından yüksek değerde olmasından kaynaklanmaktadır (Tüketilmesi gereken dozun % 533’ünü sağlar). Spirulina vitamin B12 açısından dünyanın en zengin doğal kaynağıdır.

Spirulina ve Dünyada Tüketimi

Spirulina Avrupa’da, Amerika’da ve Uzakdoğu’da yıllardır kullanılan önemli bir besin takviyesidir. Dünyada 20’den fazla ülkede üretimi yapılmakta ve 75 civarı ülkede tüketilmektedir.

2000’li yıllarla birlikte Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafında bu besinin hem çocuklar hem de yetişkinler için çok faydalı olduğu kabul edilmiş. Amerika, Japonya, İsrail, Tayvan, Tayland gibi ülkelerde üretilen spirulinanın üretimi ülkemizde başarılmış.

Spirulinanın 10 Faydası

 

1. Böbrek Taşını Atmaya Yardımcı

Spirulina, böbrek taşını oluşturan kalsiyum oksalatı ortamdan uzaklaştırmaktadır. Bu nedenle sürekli böbrek taşı üreten bünyelerde rahatlıkla kullanılabileceği ifade edilmiştir.

2. GLA’dan Zengindir

Spirulina, kuru ağırlığının yaklaşık %1’ini oluşturan GLA (Gamma-linolenic asit) bakımından zengin bir doğal kaynaktır. GLA, prostaglandin sentezi ve metabolizmasında gerekli olup PGE1, kan basıncının ayarlanması, kolesterol sentezi, yangı ve hücre üremesinin de içinde bulunur.
GLA ne işe yaramaktadır?
Kalp rahatsızlığında ve kadınların regl dönemlerindeki stresi azaltıcı özelliği vardır. GLA düşük kan kolestrolüne ve yüksek kan basıncının ayarlanmasına yardımcı olur. Spirulina takviyesinin sahip olduğu bu özellik, intestinal malabsorpsiyon şikayeti olan veya sindirim problemi olan yaşlı kişiler için önemlidir.

3. Yaraları İyileştirir

Spirulina, yaraların iyileştirilmesinde rol oynar. Tedavide kremler, yumuşak preperatlar, solüsyonlar ve süspansiyonlar halinde farklı şekillerde uygulanabilir.

4. Bağışıklığı Destekler

Spirulinada bulunan fikosiyaninin genel anlamda bağışıklık sistemini desteklediğini ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağladığı belirtilmiştir. Çin bilim adamları, fikosiyaninin beyaz kan hücrelerini ve toksik maddelerden ya da radyasyondan zarar gören kemik iliği hücrelerini düzenlediklerini savunmaktadırlar.

5. Kanserden Koruyucu

Spirulina yüksek düzeylerde beta-karoten, demir ve çinko içermekle birlikte selenyum, mangan, bakır, krom, vitamin C ve E içermektedir. Bu antioksidan mineraller ve vitaminlerin bağışıklık sistemini uyardıkları, özellikle kansere karşı korumada rol oynadıkları ve yaşlanmayı yavaşlattıkları belirlenmiştir. Anti kanser koruyucusu olan beta karoten meyve ve sebzelerde oldukça zengindir. Yaklaşık 10 gram spirulinadaki beta-karotende, 6 tane pişmemiş havuçtaki kadar vitamin A vardır. Beta-karoten göz bozukluğunun giderilmesine oldukça iyi gelmektedir. Spirulina önemli miktarda vitamin E içermektedir. Vitamin E, bağışıklık sistemi için gereklidir ve kuvvetli bir antioksidandır.  Ayrıca vitamin E, vücudun demir alımına, sinirlerin yatışmasına, kalp kasının büzülmesine, sinirlerin iletiminde ve kanın pıhtılaşma düzenlemelerinde önemli rol oynar.

6. Sindirime Yardımcı

Araştırmalardan alınan sonuçlara göre; spirulina, bağırsak fonksiyonlarını ve sindirim hızını arttırmaktadır. Spirulina, E.coli ve Candida gibi zararlıları durdurucu, Lactobacillus ve Bifidobacteria gibi yararlı mikropları harekete geçirmektedir.

7. Kalsiyum Desteği

Spirulinadaki kalsiyum miktarı ile sütteki kalsiyum miktarı birbirine eşdeğerdir. Kalsiyum kuvvetli diş, kemik gelişimi ve kolajen yapımına yardımcı olur.

8. Potasyum Deposu

Spirulina pirinçten daha fazla Potasyum içerir. Potasyum, kasların gerilmesinde gerekli bir çok enzimin aktivitesini düzenler. Potasyum, sinir fonksiyonlarını düzenler, normal kan basıncının korunmasına yardımcı olur, hücrelere besleyici elementlerin taşınımı için gereklidir ve kasların dinlenmesine yardımcı olur.

9. Demir Kaynağı

Spirulina, ıspanaktan %5000 daha fazla demir içerir. Demir kırmızı kan hücrelerine oksijen taşıyan, bir protein olan hemoglobin sentezinde, vücut fonksiyonları ve bağışıklık sisteminin korunmasında görev almaktadır. Spirulinanın yüksek demir ihtiva etmesi, anemi hastalığında önem taşımaktadır.

10. İştah Kapatır

Spirulina iştah açıcı değildir. Yemekten 1 saat önce alınan spirulina tabletleri veya spirulina suyu iştahın azalmasına ve daha az yemek yenmesine neden olmaktadır. 10 gram spirulina sadece 36 kalori içermektedir.

SPİRULİNANIN KULLANIM ALANLARI

  • Spirulina fitokimyasal çalışmalarda çok önemli ve umut vericidir. Sahip olduğu fitokimyasallar ile anti-enflamatuar etkileri ve antioksidan savunma sistemlerinin yanı sıra herhangi bir aşırı enflamasyon kontrolünde de etkili olduğu gözlemlenmiştir.
  • Spirulinanın protein (55% -70%), karbonhidrat (15% -25%), temel yağ asitleri, vitaminler, mineraller ve karoten, klorofil ve phycocyanin gibi pigmentleri içerir. Gıda ve kozmetik alanında kullanılır.
  • Spirulinanın toksik ve zararlı etkisinin olmadığı kabul ediliyor ve viral saldırılar, anemi, tümör büyümesi ve yetersiz beslenme karşı düzeltici özelliklerine sahiptir.
  • Çocukluktan yetişkinliğe geçerken gençlerde sıkça karşılaşılan sorunlardan biri akne ve sivilce sorunudur. Bu sorunlar hormonal değişiklikler ve dengesiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Spirulina içerdiği vitamin, mineral ve klorofil pigmentleri ile akne ve sivilcelerin oluşmasını engellemeye yardımcı olmaktadır.
  • Anti-aging işlevi olan fikosiyanin, protein (Tyrosine), E vitamini veya tokoferol, klorofil pigmentleri ve selenyum spirulinanın yapısında doğal olarak bulunmaktadır.
  • Deri nefes alan ve yaşayan bir organdır. Yaşam içerisinde birçok çevresel faktörlere, sentetik maddeye maruz kalır. Bu zararlı etkileri ortadan kaldırmak için rahatlıkla spirulina kullanılabilir. Spirulina cildi temizler ve besler. Ayrıca diğer bir önemi haricen kullanılan spirulina içerisindeki doğal vitamin ve mineralleri absorbsiyon ile cilde nüfus ederek kan dolaşımına katılmasıdır. Avrupa’daki bu tıbbi tedavi yöntemini kullanan en ünlü öğretici Sebastian Kneipp özellikle sindirim sorunu yaşayan kişilerde bu yöntemi uygulamıştır.

 

Umarım yazımız sizin için yararlı olmuştur. Merak ettiğiniz ve sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz. Ayrıca online diyet hakkında bilgi almak için tıklayın.