We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Turp ve Faydaları

Turp ve Faydaları

Kış aylarındaki salataların vazgeçilmezi olan turp, hem lezzetli hem de inanılmaz faydalı bir sebzedir. Turp ve faydaları nelerdir? Hepsini yazımızda inceledik. Turp ve faydaları hakkında bütün bilgileri bu yazıda bulabileceksiniz.

TURP 

Turp, turpgiller (Brassicaceae) familyasından bir sebze türüdür. Turp yuvarlak ya da silindirik şeklinde olmaktadır ve uzun köklü hali yemeklerde ve pişirmede idealdir. Yuvarlak formu ise salatalarda çiğ olarak dilimlenerek tüketilir. Turp en iyi tam güneş ve ışık altında, kumlu topraklarda üretilir. Yazın yetiştirilen turplar hızla olgunlaşır. Güçlü bir antioksidan olan turpun sağlığa pek çok faydası bulunuyor ve tam anlamıyla “sağlığı” temsil ediyor. C vitamini bakımından zengin olan turp, özellikle soğuk algınlığı gibi hastalıkların daha kısa sürede iyileşmesini sağlayan gıdalar arasında ilk sıralarda geliyor.

TURP VE FAYDALARI

Turpta önemli düzeyde bulunan izotiyosiyanat isimli bileşenin en yaygın olarak bilinen etkisi hücreleri onarmasıdır. Turp A,C ve K vitaminleri açısından zengindir. Bu özelliğinden dolayı hücrelerin yapılanmasından, hasarlı hücrelerin onarılmasına kadar birçok yerde hücrenin yenilenmesine yardımcı olur. Mide ve bağırsakları çalıştırıp sindirimi kolaylaştırdığı bilinmektedir. Öksürük şuruplarının çoğunun içine beyaz turp suyu ilave edildiği de bilinmektedir. Ham lif içeriği, diyabet ve kabızlık gibi hastalıkların riskini düşürmesi ile insan sağlığında önemli bir rol oynar. İltihap sökücü özelliklerinden dolayı astım semptomları üzerinde pozitiftir. Mesane hastalıkları, romatizma, damar sertliği, migren, diş etlerini güçlendirme ve cinsel gücü arttırdığı belirlenmiştir. Şeker hastalarına da faydalı olmasının yanı sıra, cilde tazelik, saçlara parlaklık vermesi, sivilce ve egzamayı geçirmeye yardımcı olması özellikleri ile de ön plana çıkmaktadır.

TURPUN BESİN DEĞERLERİ

Turp; askorbik asit (C vitamini), folik asit ve potasyumdan zengindir. Aynı zamanda iyi bir B6, riboflavin, magnezyum ve kalsiyum kaynağıdır. Turpun başlıca besin içeriğini oluşturan unsurlar kuru madde, ham lif, toplam çözünebilir şekerler, C vitamini, protein ve nitrattır. Siyah turp köklerinin yüksek oranda antioksidan aktiviteye sahip olduğu,  beyaz ve kırmızı turpların ise karotenoid bakımından zengin olduğu saptanmıştır. Turpların tipik acı tadını, aromasını veren maddeler “glukozinolat bileşikleri”dir.

TURP ÇEŞİTLERİ

Turp, yaprakları tüylü olan ve çiçekleri beyaz, sarı ve mor renkte olan ömrü bir yıllık olan bir sebze çeşididir.

Siyah (Kara) Turp:

Kökleri yumruk şeklinde ve büyüklüğünde dış rengi siyah bir renkte ve iç olarak beyaz renktedir. Özellikle karaciğerde meydana gelen hasarların giderilmesinde ve karaciğerin daha düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasında oldukça faydalıdır.

Kırmızı Turp:

Kırmızı turp çeşidi kökleri ceviz büyüklüğünde olan, üzerindeki kabuğu parlak kırmızı renkte olan ve içi beyaz renkte olan turp çeşididir. Kırmızı turp özellikle yaz aylarında bol miktarda tüketilmesi doktorlar tarafından önerilmektedir.  Çünkü bu turp çeşidi vücutta ısısını düşürür ve ateş kaynaklı iltihaplanmayı azaltır.

Beyaz Turp:

Kökleri uzun ve kabuğu beyaz renkte olan ve iç rengi de dışı gibi beyaz renkte olan turp çeşididir. Şekil olarak uzun ve tat olarak da farklı bir lezzete sahiptir. Sağladığı faydalarla da farklılık gösterir. Vücutta bulunan mikropların temizlenmesinde etkili bir rol oynaması ile birlikte vücuda direnç kazandırarak bu tür mikroplara karşı vücudu korumaktadır.

BESİN-İLAÇ ETKİLEŞİMİ

Kan sulandırıcı warfarin (kumadin) ; aç veya tok karna alınabilir.Yiyecekteki K vitamini , ilacı daha az etkili hale getirebilir.Tutarlı miktarda yeşil yapraklı sebze içeren dengeli bir beslenme düzeni edinin ve diyetinizde değişiklik yapmadan önce doktorunuza danışın. K vitamini bakımından zengin yiyecekler arasında brokoli , lahana , kara lahana , ıspanak, kıvırcık lahana, turp ve brüksel lahanası bulunmaktadır.Antikoagülan kullanırken yaban mersini suyu veya yaban mersini ürünlerini tüketmeyin.

 

Umarım yazımızı beğenmişsinizdir. Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Ayrıca online diyet paketlerimize göz atmak istiyorsanız bu linke tıklayabilirsiniz.