Alzheimer Hakkında
Günümüzde nüfus artışı, yaşam süresinin uzaması ve yaşlı popülasyonun artmasına paralel olarak demans ve demansın en sık görülen tipi olan Alzheimer insidansının da artması kaçınılmazdır. Bu nedenle yaşlanma süreci başta olmak üzere yaşam boyunca beden kütle indeksinin normal aralıkta tutulması ve sağlıklı beslenmenin yaşam tarzına dönüştürülmesi Alzheimer riskinin azaltılmasında büyük önem taşımaktadır.
Alzheimer’dan korunmak isteyen bireylerin günlük beslenmelerinde omega-3 yağ asitlerini, polifenol içeren besinleri ve antioksidan vitaminler başta olmak üzere vitamin alımlarını artırmaları gerekmektedir. Akdeniz tipi beslenme modelinin uygulanması da Alzheimer’dan korunmaya yardımcı olmaktadır.
İşte; her biri farklı bir yönüyle Alzheimer’ı önleyen 8 besin:
1.Balık
Hastaların plazma ve beyindeki omega-3 yağ asidi düzeylerinin sağlıklı bireylere göre anlamlı derecede düşük olduğu hatta besinlerle DHA alımının artmasıyla Alzheimer riskini azaldığı bildirilmektedir.
DHA’nın en iyi kaynağı deniz balıkları ve yosundur. Yapılan birçok epidemiyolojik çalışmada balık tüketimi ve omega-3 yağ asitlerinin koruyucu olduğu gösterilmiştir. Yapılan bir karşılaştırma çalışmasında; haftada 1 kez balık tüketenlerin hiç tüketmeyenlere göre hastalığın gelişme riski %60 oranında daha az bulunmuştur.
Bu sonuçlara göre; beslenmemize haftada 1 ya da 2 kez, omega-3 oranı yüksek bir porsiyon somon gibi yağlı bir balık eklemek bizi Alzheimer’dan korumaya yardımcı olacaktır.
2.Ceviz
Ceviz, bitkisel omega 3’ün en iyi kaynaklarındandır. Günlük beslenmemize 3 tam ceviz içi ekleyerek sağlıklı yağ asitlerini vücudumuza almış ve omega 3 seviyemizi arttırmış oluruz. Böylece vücudumuzda Alzheimer’a karşı koruyucu bir kalkan oluşmuş olur.
3.Turunçgiller
Portakal, greyfurt, mandalina, limon gibi turunçgiller içerdikleri yüksek C vitamini sayesinde Alzheimer’dan korunmamızı sağlarlar. Çünkü C vitamini; antioksidan etkiye sahip bir vitamin türüdür. Bu etki sayesinde, beyin hücrelerimiz daha genç kalır ve Alzheimer’a birkaç adım daha uzaklaşırız.
4.Badem
Badem, içerdiği yüksek E vitamini sayesinde kognitif fonksiyonlarımızı geliştirmeye yardımcıdır. Gelişen kognitif fonksiyonlarımız sayesinde daha aktif bir beyne sahip olmuş oluruz. Daha çok çalışan bir beyin ve Alzheimersız bir hayat için; günlük beslenmemize uygun porsiyonlarda bademi eklemeliyiz.
5.Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler
Ispanak, kara lahana, marul, roka, maydonoz gibi koyu yeşil sebzeleri tüketerek Alzheimer’ı önlemek mümkün! Bu sebzelerin içerdiği yüksek oranda folik asit sayesinde, beynimizdeki sinir hücreleri tüm hasarlara karşı kendini korumaya alıyor. Folik asit eksikliğinde plazma homosistein konsantrasyonları yükselmekte ve bu durum nöral hücreler için toksik etki yaratmaktadır. Bu durum ile karşılaşmamak ve Alzheimer’a yakalanmamak için koyu yeşil yapraklı sebzelerden vazgeçmemeliyiz.
6.Zeytinyağı
Beslenmemizde doymuş yağ asidinden zengin katı yağlar yerine; doymamış yağ asidi oranı yüksek olan zeytinyağına yer vermek beyin hücrelerimizin daha genç kalmasını sağlıyor. Yemeklere eklediğimiz yağın türünü zeyinyağı ile değiştirirsek ve porsiyonuna dikkat edersek Alzheimer ile karşılaşma şansımızı azaltmış oluruz.
7.İşlenmemiş Tahıllar
B grubu vitaminlerin en iyi kaynakları olan tam tahıllar Alzheimer’ın en büyük düşmanlarından! Günlük beslenmemizde sıkça tükettiğimiz tahıl türünü tam tahıllardan seçip; tam buğday ekmeği, yulaf ezmesi gibi besinleri tükettiğimizde sinir sistemimiz çok daha iyi çalışacaktır. İyi çalışan bir sinir sistemi de iyi çalışan ve hiçbir şeyi unutmayan bir beyin demektir!
8.Yeşil Çay
Çay polifenolleri serbest radikallerin iyi bir temizleyicisi olarak bilinmektedir. Yeşil çayın içinde bulunan polifenollerden epigallokateşin gallatın vücutta antioksidan ve antiinflamatuar etkileri kanıtlanmıştır. Geri dönüşsüz beyin hasarı olan Alzheimer’ı önlemede yeşilçay tüketimi bu etkileri sayesinde önem taşımaktadır.
Ayrıca online diyet paketlerimize göz atmak istiyorsanız tıklayın.