We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Kanserden Koruyan 10 Besin

Kanserden Koruyan 10 Besin

Kanser, son zamanlarda dünya çapında yükselen rahatsızlıklarından biri haline geldi. Kanserden korunabilmenin en iyi yollarından birisi yaşam tarzı ve beslenme tarzı değişiklikleridir. Günlük yaşamda zengin içerikli bir beslenme ile kansere yakalanma riski azaltılabilir. Bu yazımızda sizin için kanserden koruyan 10 besini inceledik. Kanserden koruyan 10 besin hayatınıza kattığınız zaman hem hücrelerinizi koruyacak hem de vücudunuza iyi bakacaksınız.

Kanserden Koruyan 10 Besin

Kanser Nedir?

Kanser, tümör veya anormal hücre büyümesine neden olan kontrolsüz olarak hücrelerin bölünmesi anlamına gelir. Anormal hücreler kontrol edilmeden bölündüğünde, yakın dokuları istila edebilir ve kan, lenfatik sistemler de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Kanserden Nasıl Korunabiliriz?

Enflamasyonun düşürülmesi ve serbest radikal hasarıyla mücadele söz konusu olduğunda ilk olarak akla besinler gelmelidir. Anahtarımız, antioksidanlar ve doğal anti-inflamatuar olan fitokimyasal gıdalardır. Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan kaçınılması ve antibiyotikler, kimyasallar veya toksin içermeyen yiyeceklere odaklanmak kanserden en koruyucu yöntemdir. Organik, çimle beslenen, merada yetiştirilen ve katkı maddesi içermeyen gıdalar satın almak diyetinizin toksik yükünü önemli ölçüde azaltabilir.

Kanser Araştırmaları:

2010 Avrupa Kanser ve Beslenme Araştırması (EPIC) bulguları, kanser riski ile bazı besinlerin düşük alımları arasında önemli ilişkiler olduğunu gösterdi. Avrupa Kanser Dergisi’nde yayınlanan araştırmadan elde edilen veriler, genel olarak kanser riski taşıyan, C vitamini, karotenoidler, retinol, α-tokoferol ve lifin daha yüksek alımı arasında ters bir ilişki olduğunu gösterdi.

10 Avrupa ülkesinde yaşayan 519.978’den fazla katılımcıyı izledikten sonra, Akdeniz diyetine benzer bir yeme tarzını yakından takip edenlerin kansere karşı en fazla korumanın sağlandığı ortaya çıktı. Kırmızı ve işlenmiş et alımı, alkol alımı, sağlıksız vücut kütle indeksi (BKİ) kolorektal, akciğer ve meme kanseri riski ile ilişkilendirildi. Abdominal (karın bölgesi) obezite kanser ile önemli bir risk ile ilişkilendirildi.

Kanserden Korunabilmek İçin Yapılması Gerekenler

Fiziksel olarak aktif olmak, zengin bir beslenme sağlamak ve yeterli miktarda D vitamini elde etmek kanser hassasiyetini düşürmeye yardımcı olmuştur.

Kanserden Koruyan Besinler

1-Lifli Yeşil Sebzeler

Koyu yeşil yapraklı, lifli sebzeler son derece zengin vitamin, mineral, antioksidan ve enzim içerirler. Kalorisi, yağı, sodyum değeri çok düşük olduğundan sağlıklı bir diyetin temel taşıdır. Her çeşit lifli, yapraklı yeşillikler besleyici öğelere sahiptir. Ispanak, lahana, turp, yeşillikleri, roka, tere C vitamini ve beta-karoten (bir A vitamini türü) dahil olmak üzere kanserle mücadele için bilinen antioksidanlar açısından zengindir.

Glukosinolatların doğal kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeler antibakteriyel ve antiviral özellikler de içerir. Kanserojenleri inaktive eder ve kanser hücrelerini yeniden programlamaya, öldürmeye yardımcı olur, tümör oluşumunu ve metastazı önler. İndoller, tiosiyanatlar ve izotiyosiyanatlar olarak adlandırılan kimyasal maddeler çiğneme ve sindirim sürecinde kanserli hücrelerin büyümesini önleyen biyolojik olarak aktif bileşiklere bölünür.

Yeşillikleri her ana öğününüzde bir avuç kadar eklemeyi unutmayın. Büyük kase bir salatayı her gün muhakkak tüketmeye çalışın. Vaktiniz olmadığı günlerde sabah kahvaltınıza bir bardak sebze suyu ekleyerek güne başlayabilirsiniz.

2-Brokoli

Brokoli, sebzelerde bulunan ve güçlü anti-kanser özelliğe sahip olabilen sülforafan bileşiği içermektedir. Yapılan bir çalışmada, sülforafanın göğüs kanseri hücrelerinin boyutunu ve sayısını %75’e kadar azalttığını göstermiştir. Bir hayvan araştırmasında, farelerin sülforafan ile tedavi edilmesinin prostat kanseri hücrelerini öldürmesine yardımcı olduğunu ve tümör hacmini %50’den daha fazla azalttığını bulmuştur. Bazı çalışmalar ayrıca brokoli gibi sebze alımının daha düşük olduğu bir diyetin kolorektal kanser riski ile bağlantılı olabileceğini bulmuştur.

Haftada birkaç öğüne brokoli dahil etmek, kanserle mücadelede yarar sağlayabilir. Brokoliyle ilgili daha fazla çalışma gereklidir. Ancak, yapılan çalışmalar kanserden koruyucu bir besin olduğunu da göstermektedir.

3-Kırmızı Meyveler

Besinlerin antioksidan değerini gösteren ORAC puanı her sebze ve meyve için yüksek değerde denilebilir. Ancak berryler denilen kırmızı meyvelerde bu puan en yüksek skora sahiptir. Yaban mersini, ahududu, kiraz, çilek, goji berry ve böğürtlenin C vitamini, A vitamini, gallik asit içeriğiyle güçlü bir antifungal / antiviral ajan kaynağıdır ve böylece bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede kanserden korur.

Çilek, proantosiyanidin antioksidanı bakımından zengindir. Yapılan çalışmalar yaşlanma karşıtı ve serbest radikal hasarını azaltabilecek özellikte olduğunu göstermiştir.

Kırmızı meyveler yüksek miktarda fenol, zeaksantin, likopen, kriptoksantin, lutein ve polisakaritler içermektedir. Geleneksel Çin tıbbında kırmızı meyveler M.Ö. 200’den beri kullanılmaktadır. Bağışıklığı ve enerjiyi artırmak için, sağlıklı gıda marketlerinde ve online internet sitelerinde taze, kurutulmuş ve toz halleri sürekli olarak karşımıza çıkmaktadır.

4-Zerdeçal

Zerdeçalın aktif maddesi olan kurkumin, anti-inflamatuvar, antioksidan ve anti-kanser etkileri olan bir kimyasaldır. Bir çalışma kolonda lezyonları olan, kanserli 44 hasta üzerinde kurkuminin etkileri incelenmiştir. 30 günün sonunda 4 gram kurkuminin takvisyesi ile mevcut lezyon sayısı %40 azalmıştır.

Bir çalışmada, kurkuminin kanser büyümesiyle bağlantılı spesifik bir enzimi hedefleyerek kolon kanseri hücrelerinin yayılımını azalttığı da görülmüştür.

Kurkuminin baş ve boyun kanseri hücrelerini öldürmeye yardımcı olduğunu akciğer, meme ve prostat kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlatmada etkili olduğu da gösterilmiştir.

Günde 2-3 çay kaşığı öğütülmüş zerdeçalı yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Gıdalara lezzet katmak için baharat olarak kullanılabilir. Vücutta emilimini artırmak için karabiberle birlikte kullanmanız tavsiye edilir.

5-Keten Tohumu

Yüksek lif ve sağlıklı yağları sayesinde, keten tohumu diyetinize sağlıklı bir katkı olacaktır. Bazı araştırmalar kanser gelişimini azaltmaya ve kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Bir çalışmada meme kanseri olan 32 kadın, bir ay boyunca günde bir defa keten tohumu veya placebo almaya başladı. Çalışmanın sonunda, keten tohumu tüketen grupta tümör büyümesini ölçen spesifik değerlerin seviyelerinin azaldığı ve kanser hücresi ölümünde bir artış olduğu bildirildi.

Başka bir çalışmada, prostat kanseri olan 161 erkekte keten tohumu ile tedavi sonucu kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılımını azalttığı gösterildi.

Keten tohumu, diğer çalışmalarda kolorektal kansere karşı koruyucu olduğu saptanmıştır.

Lif açısından oldukça yüksek olan bu besin, günlük lif alımınızı sağlayacak ve sizi kanserden koruyacaktır.

Diyetinize bir çorba kaşığı (10 gram) öğütülmüş keten tohumu tahıl ve yoğurt üzerine serpiştirin veya en sevdiğiniz yemeklere eklemeyi deneyin.

6-Yeşil çay

Metastaz, kanser hastalarında ana ölüm nedenidir. Bu nedenle bugün yapılan kanser araştırmalarındaki en önemli konulardan biri metastaz olmuştur. Çeşitli klinik ve epidemiyolojik çalışmalar yeşil çay tüketiminin kanser riskini azaltabileceğini bildirmiştir. Yeşil çay, epigallokatekin-3-gallat da dahil olmak üzere, tümör gelişimini ve tümör invazyonunu, anjiyojenezi önlediği gösterilen polifenolik bileşikleri içerir.

Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından türetilen çaylar genelde yeşil, siyah olmak üzere dünyanın dört bir yanında tüketilir. Geleneksel çayların hepsi faydalı gibi görünse de, insan sağlığı üzerindeki en önemli etkileri yeşil çay göstermiştir. Polifenolik bileşiklerin, kateşin, gallokatekin ve EGCG’nin en yüksek düzeyini yeşil çay içerir.

7-Sarımsak

Sarımsaktaki aktif bileşen allisindir. Birçok çalışmada kanser hücrelerini öldürdüğü gösterilmiştir. Bazı çalışmalar, sarımsak tüketimiyle belirli kanser türlerinin daha düşük riski arasında bir ilişki bulunmuştur.

543.220 katılımcıyla yapılan bir çalışmada sarımsak tüketenlerin daha düşük mide kanseri riski taşıdıklarını ortaya koyulmuştur.

471 erkek üzerinde yapılan bir araştırmada, sarımsağın tüketilmesinin prostat kanseri riskini azalttığını göstermiştir.

Bir başka araştırmada sarımsak, meyve, sarı sebzeler, koyu yeşil sebzeler ve soğan yiyen katılımcıların kolorektal tümör geliştirme olasılığı daha düşük bulunmuştur.

Bu bulgulara dayanarak günlük diyetinize 2-5 gram (yaklaşık 1-2 diş) taze sarımsak eklenmesi kanserden korunmanıza yardımcı olacaktır.

Ancak başka faktörlerin rol oynayıp oynamadığını anlayabilmek için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.

8-Turunçgiller

Bazı çalışmalarda limon, lime, greyfurt ve portakal gibi narenciye meyveleri kanser riskini azalttığını göstermiştir.

Büyük bir çalışma, daha fazla narenciye yiyen katılımcıların sindirim ve üst solunum yolları kanseri geliştirme riskinin daha düşük olduğunu ortaya koymuştur.

Dokuz çalışmaya bakan bir incelemede, daha fazla narenciye alımının pankreas kanseri riski azaldığını ortaya koymuştur.

Bu çalışmalar, diyetinize her hafta birkaç turuncu narenciye eklemenin belirli kanser türlerinin riskini azaltabileceğini söylemektedir.

9-Kuruyemişler

Araştırmalar kuruyemiş tüketenlerin bazı kanser tipleri için daha düşük bir riske sahip olduğunu bulmuştur. Örneğin, 19.386 kişinin olduğu bir çalışmada diyetleri incelendiğinde daha fazla kuruyemiş tüketenlerin kanserden ölme riskinin az olduğu bulunmuştur.

30.708 katılımcıyı 30 yıl kadar takip eden bir başka araştırma, kuruyemişi düzenli olarak yiyen bireyler kolorektal, pankreas ve endometriyal kanseri riskinde azalma olduğunu gözlemlemiştir.

Örneğin, Brezilya cevizi selenyumdan yüksektir. Bu durum selenyum düzeyleri düşük olan akciğer kanserinde korunmaya yardımcı olabilir.

Bu sonuçlar, her gün diyetinize bir kuruyemiş eklenmesi durumunda gelecekte kanser gelişim riskinizi azaltabileceğini göstermektedir.

Her gün bir avuç ceviz, badem, fındık, fıstık tüketimi sizi kanserden koruyacaktır.

10-Tarçın

Tarçın, kan şekerini dengeleme ve iltihaplanmayı azaltma özellikleriyle ünlüdür. Buna ek olarak, bazı hayvan çalışmaları tarçının kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyebileceğini bulmuştur.

Bir çalışma, tarçın ekstraktının kanser hücrelerinin yayılımını azaltabildiğini ve ölümlerini arttırdığını bulmuştur. Tarçın uçucu yağının baş ve boyun kanseri hücrelerinin büyümesini baskıladığını ve aynı zamanda tümör boyutunu önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.

Bir hayvan araştırması tarçın ekstraktının tümör hücrelerinde hücre ölümüne neden olduğunu ve aynı zamanda ne kadar tümörün büyüdüğünü ve yayılmasını azalttığını gösterdi.

Günlük diyetinize 1-2 çay kaşığı tarçın (2-4 gram) dahil edilmesi, kanseri önlemede faydalı olabilir ve kan şekerinin dengelenmesi, inflamasyonun azalması gibi diğer faydalarla birlikte iyi gelecektir.

Bununla birlikte, tarçınların insanlarda kanser gelişimini nasıl etkilediğini anlamak için daha fazla çalışma gerekmektedir.

 

Umarım yazımızı beğenmişsinizdir. Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.