We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

İŞ YERİNDE SAĞLIKLI MENÜLER DEMEK SAĞLIKLI BESLENME DEMEK

İŞ YERİNDE SAĞLIKLI MENÜLER DEMEK SAĞLIKLI BESLENME DEMEK

İş Yerinde Sağlıklı Menüler Hem İşveren Hem De Çalışan Açısından Çok Önemli !
Zamanımızın büyük kısmı iş yerinde geçiyor. Dolayısıyla iş yerinde beslenme çok önemli.
Gün içerisinde zamanımızın çok büyük kısmı iş yerlerimizde geçiyor. Kent yaşamının günlük beslenmeyi ev dışına taşıması ve çoğumuzun içinde bulunduğu yoğun iş temposu, bizi iş yerinde beslenmeye zorunlu kılıyor.
Eskiden olduğu gibi; iş yerindeki öğle tatillerinde eve gidip yemek yiyebilmek artık imkansız. Hızlı kentleşme ile birlikte yaşam şartları da çok büyük oranda değişti. Bizlere de; bu şartlar altında en sağlıklı ve mutlu şekilde yaşamanın formülünü bulmak ve tabi bunları hayata geçirmek düşüyor.
Sağlıklı Beslenme=Sağlıklı Yaşam
Sağlıklı olmak, büyük oranda sağlıklı beslenmekle ilgilidir. İş yerlerindeki beslenme şekli, çalışanların gün içerisindeki beslenme durumlarını ve dolayısıyla sağlıklarını doğrudan etkiliyor. Aslında etki gören unsur sadece sağlık değil; mutluluk, başarı, iş gücü gibi birazdan üzerinde duracağım faktörler de sağlıklı beslenmenin bizlere kazandırdıklarından…

İş’te Sağlıklı Beslenme = İş’te Başarı

Toplumumuzda sağlıklı beslenmenin önemi, yeni de olsa anlaşılmaya başlandı. Şimdilerde bazı iş yerleri de konunun öneminin farkında.
Örneğin; Sağlıklı Beslenme ve Menü Planlama konusunda Diyetisyenlerden danışmanlık alan, çalışanlarının sağlıklı beslenme konusunda bilgilenmelerini ve hayata geçirmelerini sağlayan iş yerlerinin sayıları gün geçtikçe artıyor. Çünkü çalışanların sağlıklı beslenmesi, çalışanları her açıdan olumlu etkilediği gibi; ileriye dönük işvereni de olumlu etkiliyor.

Nasıl Mı? İşte cevabı:

İş yerinde çalışanlara öğle yemeğinde, Diyetisyen danışmanlığında hazırlanmış bir menü veriliyor ise İşverenin sağladığı 9 fayda

1.) Çalışanlar, iş yerinde Yeterli ve dengeli beslendikleri için; oluşabilecek sağlık sorunları da büyük çapta azalacak; hatta ortadan kalkabilecektir. Çünkü sağlıklı beslenme ile kişinin vücut direnci artacak ve böylece hastalıklara yakalanma riski de azalacaktır.
Böylece; iş yerinde devamsızlıklar azalacak, kişiler sık hastalanmadıkları için işlerini olması gerektiği şekilde devam ettirecek; yani oluşabilecek aksaklıklar ortadan kalkabilecektir.

Ayrıca; iş yerinde sağlık giderleri de azalacak ve maliyet olumlu yönde etkileyecektir.

2.) Çalışanlar yemek saatini iple çekecekler, öğle yemeklerini yoğun işleri arasında verilen keyifli bir mola olarak göreceklerdir. Yemek sonrasında kişi, işinin başına daha enerjik ve istekli halde geçecektir.

3.) Kişilere sunulan yemekler sosyal ortamın keyifli bir parçası olacak ve böylece tüketilen yemekler, insan ilişkililerini kuvvetlendirmede de etkili olacaktır. Bu da; özellikle grup çalışmaları gibi iş bölümünün gerektiği durumlarda iş verimini ve başarıyı arttıracaktır.

4.) Çalışanların iş yeri memnuniyeti artacak; kişilerin çalışma motivasyonu ve çalışma performansı da olumlu yönde etkilenecektir.

5.) Çalışanlarda halsizlik, isteksizlik, bitkinlik, uyuşukluk, hareketlerde ağırlık, yaptığı işten zevk alamama, mutsuzluk gibi durumlar (genelde yetersiz ve dengesiz beslenen kişilerde görülür) gözlenmeyecektir.

6.) Beyinsel faaliyetlerin yoğun olarak kullanıldığı muhasebe, bilgisayar gibi işlerle meşgul bireyler için yeterli miktarda karbonhidrat (Çünkü glikoz beynin yakıtıdır.) bulunduran bir menü, çalışanların gün içerisindeki performansları için çok önemlidir.

7.) Kişiler, tükettikleri menülerden yeterli enerji ve besin öğelerini sağladıklarından; gün içinde enerji kullanımı hiç düşmeyecek; bu durum kişinin ruh haline de direkt yansıyacaktır. Yani çalışan, işe mutlu gelip, mutlu gidecektir. Böylece iş yerine olan bağlılık da artmış olacaktır.

8.) Çalışanlar, öğünlerinde ana besin gruplarını yeterli miktarlarda aldığından ve tabi sevilen besinleri tükettiğinden yemek sonrası iş yerindeki kantine gidip atıştırma isteği duymayacaklar, bu da kişilerin sağlıksız gıdaları tüketmemesini sağlayacaktır. Pek çok iş yerindeki kantinlerde poğaça, simit, sosisli, hamburger, kola, vb. sağlıksız yiyecekler sunulmaktadır. Kantinden besin tüketmeyen kişilerde obezite yani şişmanlık oluşma riski de azalacaktır.

9.) Yemeğin görüntüsünün, tadının, kokusunun hoş oluşu, tüketiciyi her açıdan doyuracak; kişi, yemekten kalktığında tok olacak, abur cubura yönelmeyecektir.

İş yerinde servis edilen menülerin iyi planlanmış olması, kaliteli bir hizmet için çok önelidir. Örneğin; yayla çorbası, pirinç pilavı, yoğurt ve sütlaçtan oluşan bir menü tüketiciye çekici gelmez ve kişi tüketmek istemez. Bunun sebeplerinin daha ayrıntılı üzerinde durulmalıdır..
Son olarak; Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ‘nün yaptığı bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. Yapılan çalışma sonucunda; iş yerlerinde yetersiz beslenmenin, çalışanların sağlığını ve iş verimliliğini olumsuz etkilediği kanıtlanmıştır.
Çalışmada; gelişmekte olan ülkelerde kötü beslenme ve obezitenin çok sık görüldüğü ve sırf bu sebepten dolayı; tüm dünyada % 20 oranında iş verimliliğinde kayıp söz konusu olduğu belirtilmiştir.
Araştırmada, iş yerinde beslenmenin, işverenler tarafından genellikle bir “gereklilik” veya “dert” olarak görüldüğü, böylece işte verimliliğin ve çalışanların moralini yükseltme fırsatının kaçtığı tespit edilmiştir.