We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

İftarda ve Sahurda Neler Yemeli?

İftarda ve Sahurda Neler Yemeli?

Ramazan ayı 1 aylık uzun bir yolculuk… Bu yolculukta en önemli etken ise tükettiğimiz besinler, iftar, sahur sürecidir. İftar ve sahurda neler yemeli? Başlıklı yazımızda sizler için hepsini ayrıntılı olarak inceledik.

Ramazan Ayı Nasıl Geçecek?

Bu sene ramazan ayı Mayıs ve Haziran aylarına denk gelmektedir. Yaklaşık olarak 16-17 saat açlık durumu söz konusudur. Oruç tutmadan önce eğer bir hastalığınız söz konusu ise hekiminize sorarak ramazan dönemini geçirmeniz doğru olacaktır.

Ramazan’da oruç tutarken önemli olan 2 ana öğün vardır: sahur ve iftar. Bu iki ana öğünün de atlanmaması gerekir. 16-17 saatlik açlık sonrasında iftar çok çok önemlidir. Ancak, sahurun da atlanmaması bir o kadar gereklidir. Ramazan döneminde kendinizi iyi hissetmek, hastalık riskini azaltmak ve vücudu yenilemek için doğru beslenmek çok önemlidir. Aşağıda ramazan ayında doğru beslenmeyi detaylandıracağız.

İftar Sofrası

İftar sofrası kişiler için çok özeldir. İftar saatleri, 16-17 saatlik aç ve susuz kalma durumundan sonra bütün aile fertlerinin bir arada olduğu, herkesin heyecan içerisinde beklediği güzel, tatlı zaman dilimleridir. Ama bu anlardan sonra fazla besin tüketiminden dolayı pişman olup hazımsızlık, mide problemleri yaşamamak için tüketilen besin miktarına ve tercih edilen besinlere dikkat etmekte fayda vardır.

İftar Sofrasında Nasıl Beslenmeli?
  • Gün boyunca herhangi bir besin tüketilmediği için kan şekerinde bir miktar düşüş yaşanabilir. Ve bu durum sofrada basit şekerlere yönelmeye ve alınması gerekenden çok daha fazla besin tüketilmesine sebebiyet verebilir. Sonuç olarak kan şekerinde de ani yükselişler gözlemlenir ve mide problemleri yaşanabilir.
  • Kompleks karbonhidratlara yönelmek her zaman için doğru bir tercih olacaktır. Besinleri doğru bir şekilde tüketmek aslında iftar sofralarının altın kuralıdır.
  • İftarın başlangıcında 1 bardak su veya 1 adet hurma ile oruç açılabilir.
  • Çorba ile yemek yemeye devam etmek doğru bir tercih olacaktır. Çorba içildikten 10-15 dakika sonra ana yemeğe geçilmelidir. Kısa bir bekleme süresi çorbanın sindirimine yardım edecek ve yemek sonrası hazımsızlığı engelleyecektir.
  • Yenilen yemekler hafif ve uygun porsiyonda olup kızartılmış, baharatlı ve soslandırılmış yiyecekler tercih edilmemelidir. Mideye ani yüklemeler yapılmaktan kaçınılmalıdır.
  • Eğer menüde tatlı var ise tatlı, yemek yenildikten 1-1.5 saat sonra ara öğün zamanında tüketilmelidir. Tatlı olarak sütlü tatlıların tercih edilmesi daha sağlıklı bir yönelim olacaktır. Bu tatlıların içine şeker yerine ramazan ayının gözde meyvesi olan hurma eklemek tatlının besleyici değerini de arttırmış olacaktır. Hurma içerisinde yüksek lif barındırmakla beraber tok kalmanıza da fayda sağlayacaktır.

Sahur Sofrası

İftardan sonra 1-1.5 saatlik aralar ile 2 ara öğün yapmak ve daha sonrasında da sahuru da ana öğün şeklinde uygulamak beden ve vücut sağlığı açısından en doğru tercih olacaktır.

  • Sahurda tuz kısıtlı olmalıdır.
  • Fermente et ürünleri,zeytin,tuzlu peynirler tüketilmemelidir. Gün boyunca susama isteğini arttırabilirler. Sahurda tuzsuz veya tuzu azaltılmış peynirler,yumurta gibi iyi ve kaliteli protein kaynakları seçilmelidir.
  • Sahur yaptıktan sonra da en az 30 – 45 dk içerisinde uykuya geçilmemelidir. Mide rahatsızlıklarının, hazımsızlık durumlarının oluşmaması, kan şekerini dengelemek ve daha uzun süre tok kalınmasını sağlamak için bu şekilde bir beslenme planı izlenebilir.
  • Yemek sonrasında hemen uyumanın sürekli tekrarlanması reflü rahatsızlığına neden olabilir.
  • Lif ve su içeriği yüksek besinler ve glisemik indeksi düşük olan besinler daha uzun süreler tok kalmamıza yardımcı olurlar.Yapılan bir çalışma da diyet liflerinin enerji yoğunluğu ve lezzetlilik üzerindeki etkileri ile ilgili gastrik faz yanıtları erken doyma sinyallerini azaltabilirken bazı lifler bağırsak fazı olayları yoluyla doygunluğu arttırabilir.

İftar ve sahurda neler yemeli? Konusunda merak ettiklerinizi, sormak istediklerinizi yorum bırakabilirsiniz.