We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Dünya Prematüre Günü

Dünya Prematüre Günü

Normal gebelik süreci ortalama 38 hafta ile 42 hafta arasında sürmektedir. Gebeliğin 37 haftadan önce sonlanması durumunda doğan bebeğe prematüre bebek denmektedir.

Her bebek özeldir; ancak prematüre doğan bebekler çok daha özeldir. Çünkü zamanında doğan bebeklere göre hayati tehlikeleri ve hassasiyetleri yüksektir, dolayısıyla ihtiyaçları değişiklik göstermektedir. Çalışmalar sonucunda saptanan sayısal verilere göre Ülkemizde yılda 150.000 bebek erken doğmakta; bunların da 50.000 kadarı çok çok küçük yani 1.000 gramın altında bir ağırlık değerine sahip olmaktadır. Ağırlıkları kimi zaman 1000 gr ‘ın altında olabilen prematüre bebeklerde bakım son derece önemlidir.

İlk 3 yıl çok önemli!

Normal doğan bir  bebeğin bile enfeksiyonlara çok yatkın olduğu bu süreç; prematüre bebekler için hata kaldırmıyor! Hastanede bakım sürecinde uzman hekim ve hemşireler tarafından bu risk en aza indirilebiliyor ancak taburculuktan sonraki evde bakım sürecinde de dikkat edilmesi gerekiyor.

İşte prematüre ebeveynleri için dikkat edilmesi gereken 5 nokta:

1.Eve gelen ziyaretçiler kısıtlanmalı!

Söz konusu prematüre bir bebek ise maalesef her dokunuş, temas bebeğiniz için bir risk faktörü demektir. Tam gelişmemiş olan sistemleri, solunum yolu sebebiyle öpmek, koklamak, dokunmak gibi eylemleri yaparken çok dikkatli davranılmalı, fazla kişiyle teması engellenmelidir.

2.Bebeğin kaldığı oda önceden havalandırılmış olmalı!

Bebeğin  odada bulunmadığı saatlerde mutlaka odaya yeterli oksijen alımı sağlanmalı, odanın atmosferi temiz olmalıdır. Bebek ile temas halinde olacak kişi; parfüm, deodorant vs gibi herhangi bir kimyasal kullanmamalı, bebeğin odasında oda parfümü bulunmamalıdır. Akciğerlerimizin kolay açılmasını ve rahat nefes alıp vermemizi sağlayan surfaktan denilen madde bebekte yaklaşık 32. haftadan sonra üretilmeye başladığından bu haftadan önce doğan bebeklerde solunum sıkıntısı çok daha ciddi boyutlarda oluyor. Enfeksiyon riskleri diğer yenidoğanlara göre çok daha yüksek olurken, anne karnındaki bebeklerde emme, yutma ve nefes alıp verme ancak 34-35. haftalarda koordineli sağlanabildiğinden, daha önce dünyaya gelen bebeklerde ciddi sorun yaşanabiliyor.

3.Bağışıklık sistemine destek olmak için el yıkamak hayat kurtarır!

Mikropların kolayca yerleşebildiği ellerimiz, parmak izleri, tırnak araları gibi detaylar prematüre bir bebek için risk taşımaktadır. Bağışıklık sistemi, prematüre bebeklerde en son gelişen sistemlerdendir. Olası enfeksiyonlara karşı oldukça açık bir konumda olan prametürelere bakımdan, dokunuştan önce ve sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Böylece mikrop sayısı en aza indirilmiş olur ve bulaş riski azalır.

4.En büyük mucize: anne sütü!

Her annenin sütü bebeğine özeldir! Anneler sütünün içeriğinden emin olmalı ve sütüm yetmiyor endişesine kapılmamalıdır. Yapılan çalışmalar annelerdeki süt içeriklerinin birbirinden farklı olduğunu ve her annenin bebeğinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik süt ürettiğini göstermektedir. Bu unutulmamalı ve prematüre bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak olan tek besin, anne sütü, düzenli olarak bebeğe verilmelidir.

Son dönemde oldukça popüler olan mikrobiyota sağlığı doğumdan sonraki emzirme süreciyle başlamaktadır. Yani yaşam boyunca sağlıklı bir bağırsak florası istiyorsak bunun yolu emzirmeden ve anne sütünü düzenli almaktan geçmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkili olan bağırsak bakterileri, anne sütünden gelen sağlıklı içerik ile sağlanmakta ya da doktor kontrolünde anne sütüne ek probiyotik takviyesi alınarak da sağlanabilmektedir.

Bebeğin kontrolleri yapıldıktan sonra hekimiyle birlikte gelişimine göre bir karar verilerek takviye gıdalara başlanabilir.

5.Kilo ve boy kontrolleri çok önemli!

Sağlıklı gelişim sağlamak; bebek hangi ayda ise o aya uygun kilo ve boya sahip olmak demektir. Düzenli anne sütü, probiyotik ve eksik olan vitamin-minerallerini almış bir bebeğin hastalıklara yakalanma riski daha düşük, bağışıklık sistemi daha gelişmiş ve ideal gelişimini sağlamış demektir. Bununla birlikte prematüre bebeklerin göz, kulak, nörolojik muayenesi ve fizyoterapi gibi periyodik olarak takip edilmesi gereken özel muayeneleri de bulunmaktadır. Yoğun bakım servisinden taburcu olurken planlanmış olan takiplerin zamanında ve yetkin yerlerde yapılması, prematüre bebeklerin ömürlerini daha sağlıklı geçirmesi için çok önemlidir. Aşıları ise doğum yaşlarına uygun olarak eksiksiz yapılmalıdır.

Prematüre doğumları önlemek için:

-Gebelikte annenin kendi bakımına önem vermesi,  kontrollerini aksatmaması,

-Gebenin yeterli ve dengeli beslenmesi, beslenme ile ilgili takıldığı noktada mutlaka doğru kaynak olan bir beslenme uzmanına danışması, alması gereken ideal gebelik kilosunun üzerine çıkmaması, kan kontrollerini yaptırarak eksik olan vitamin-mineral var ise hemen yerine koyulması,

-Riskli gebeliklerin bildirilmesi, küçük yaşta gebeliklerin önlenmesi,

-Doğum kontrol yöntemlerinin doğru kullanılması, sık doğum aralıklarının önlenmesi,

-Kadınların rutin kontroller yaptırarak sağlık durumlarını değerlendirmesi,

-Toplumun bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Doğum sonrası online diyet paketlerimizi incelemek için tıklayın.